Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zodpovednosť za škodu z pracovnoprávnych vzťahov zamestnancov obce

Dátum: Rubrika: Právo pre verejnú správu Zo seriálu: Zodpovednosť za škodu z pracovnoprávnych vzťahov zamestnancov obce

Zodpovednosť je veľmi členitý pojem a jeho obsah je zodpovedajúco rôznorodý podľa toho, o akú zodpovednosť ide. Nasledujúci článok sa pokúša načrtnúť rôzne druhy zodpovednosti a súčasne sa zameriava na zodpovednosť za škodu, ktorá plynie pre zamestnancov obce z pracovnoprávnych vzťahov.

Namiesto úvodu

Predovšetkým by som rád upozornil, že téma zodpovednosti nie je témou teoretickou. Akokoľvek si želáme život bez toho, aby sme sa so zodpovednosťou museli konfrontovať, zodpovednosť existuje ako všadeprítomný potenciál spojený takmer s každým ľudským konaním a osobitne v pracovných aktivitách alebo v pôsobení ľudí a inštitúcií s významnejším dosahom na svoje spoločenské okolie. Pokúsim sa aj na konkrétnych príkladoch ukázať, že zodpovednosť nás v obecnej samospráve sprevádza na každom kroku (aj keď si toho nemusíme byť vedomí).

Súčasne, informácie v úvodných častiach tohto článku– aj keď sa môžu javiť ako všeobecnejšie zamerané – budú veľmi účinne využité v konkrétnejších súvislostiach neskôr, preto bude užitočné ich doceniť.

Zodpovednosť všeobecne

Slovo zodpovednosť sa v slovníkoch zvyčajne spája s významomsprávny vzťah k plneniu povinností, povinnosť znášať následky vlastného konania, povinnosť skladať niekomu účty a pod. V obecnej samospráve sa uplatňuje v tomto širšom kontexte zodpovednosť volených funkcionárov voči voličom (ktorej sa niekedy celkom výstižne hovorí politická zodpovednosť, pretože sa napĺňa a realizuje politickými nástrojmi, ako sú voľby alebo referendum).

Ak pohľad zameriame trochu užšie, na právnu zodpovednosť, ide o vzťah, ktorý je spojený s právomocou konkrétnej osoby a obsahom ktorej je povinnosť strpieť následky porušenia (alebo nesplnenia) právnych povinností.

Spojenie zodpovednosti a právomoci je súčasne jedným z elementárnych princípov efektívneho riadenia – vyžadovanie zodpovednosti bez poskytnutia právomoci je celkom zrejmá ilúzia, disponovanie právomocou bez zodpovednosti je mimoriadne riskantný prístup. Uvedomenie si tohto prirodzeného princípu a nevyhnutnosti jeho uplatnenia pomáha predísť mnohým vážnym problémom.

Predpokladom právnej zodpovednosti je, že dôjde k porušeniu (primárnej) právnej povinnosti. Toto porušenie môže nastať konaním, ale aj opomenutím konania. Dôsledkom je sekundárna (sankčná) právna povinnosť, ktorá má rozličné podoby podľa druhu narušených právnych vzťahov (napr. znášanie trestných sankcií pri trestnej zodpovednosti, povinnosť nahradiť škodu alebo vydať bezdôvodné obohatenie v občianskoprávnych alebo pracovnoprávnych vzťahoch a pod.).

♦ Príklad č. 1:
Obec má podľa § 7 ods. 2 písm. c) zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. (ďalej len „zákon o majetku obcí”), povinnosť okrem iného:„používať všetky právne prostriedky na ochranu majetku, vrátane včasného uplatňovania svojich práv alebo oprávnených záujmov pred príslušnými orgánmi”.

Ak sa táto povinnosť nesplní a obci v dôsledku toho vznikne škoda (napr. tým, že sa pohľadávka obce premlčí) vzniká povinnosť škodu nahradiť, ktorá je výsledkom zodpovednosti za škodu, pričom jej nositeľom bude osoba, ktorá mala povinnosť zabezpečiť včasné uplatnenie práv obce.

Druhy právnej zodpovednosti

Právna zodpovednosť tiež nie je jednovýznamový monolit a delí sa na rôzne druhy:

  • zodpovednosť za zavinenie (tzv. subjektívna), pri ktorej sa ako predpoklad vyžaduje úmyselné zavinenie alebo zavinenie z nedbanlivosti,
  • zodpovednosť za výsledok (tzv. objektívna), ktorá vzniká bez ohľadu na osobný postoj zodpovednej osoby k porušeniu povinností a k jeho následkom.

***

♦ Príklad č. 2:
Pri škode spôsobenej dopravnou nehodou sa bude skúmať, či zodpovedná osoba škodu zavinila a podľa výsledku (podľa prítomnosti a zistenej formy zavinenia) bude mať zodpovednosť rôzne podoby a náhrada škody bude mať rôzny rozsah.

Pri škode, ktorá vznikne stratou predmetu, ktorý bol zamestnancovi zverený na základe písomného potvrdenia podľa § 185 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. bude zamestnanec za takto vzniknutú škodu zodpovedať, aj keď stratu nezavinil.

Zodpovednosť zo zákona – vzniká porušením právnej povinnosti stanovenej všeobecne záväzným právnym predpisom.

Zodpovednosť zo záväzku –  jej základ spočíva v právach a v povinnostiach z uzavretej zmluvy.

***

♦ Príklad č. 3:
Zodpovednosť za to, že úkony pri nakladaní s majetkom obce musia mať písomnú formu, inak sú neplatné, je zodpovednosťou zo zákona, pretože sa odvíja od povinnosti upravenej v § 6 ods. 6 zákona o majetku obcí.

Ak musí zmluvný partner v dôsledku porušenia zmluvných povinností druhej strany vynaložiť nejaké náklady, druhá strana bude zodpovedať za vzniknutú škodu (§ 380 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. a pôjde o zodpovednosť zo záväzku, pretože vznikla porušením povinností z uzavretej zmluvy.

V oblasti verejného práva sa uplatňuje trestná zodpovednosť (vo vzťahu k trestným činom), administratívna zodpovednosť (vo vzťahu k správnym deliktom a priestupkom) a disciplinárna zodpovednosť (vo vzťahu k osobitným povinnostiam spojeným s výkonom niektorých povolaní a funkcií).

V oblasti súkromného práva, kamsa zaraďuje napr. aj pracovné, občianske aleboobchodné právo, je mnoho špecifických druhov zodpovednosti, z ktorých vyberiemna ilustráciu zodpovednosť za škodu a zodpovednosť za bezdôvodné obohatenie.

***

♦ Príklad č. 4:
Trestnú zodpovednosť verejných činiteľov za zneužívanie právomoci upravuje zákon č. 300/2005 Z. z.  Trestný zákon v z. n. p. v § 326.

Zodpovednosť zamestnanca a zamestnávateľa za bezdôvodné obohatenie upravuje Zákonník práce v § 222.

Zavinenie a jeho formy

Vymedzenie a rozlišovanie rôznych druhov zavinenia sa odvodzuje od definície zavinenia v § 15 a §16 Trestného zákona:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály