Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zabezpečenie práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov

Dátum: Rubrika: Pracovné právo

Príspevok sa zaoberá právnou úpravou zabezpečovacích prostriedkov v pracovnoprávnych vzťahoch. Pozornosť je venovaná dohode o zrážkach zo mzdy, ručeniu a dohode o zriadení záložného práva vrátane súvisiacich rozhodnutí súdov.

Podľa § 20 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov možno zabezpečiť dohodou o zrážkach zo mzdy, ručením alebo zriadením záložného práva. Zabezpečovacie prostriedky upravené v § 544 až § 558 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len "Občiansky zákonník") sa však na pracovnoprávne vzťahy nepoužijú, keďže podľa § 1 ods. 4 Zákonníka práce sa na pracovnoprávne vzťahy subsidiárne aplikujú len všeobecné ustanovenia Občianskeho zákonníka. Okrem toho podľa § 18 Zákonníka práce možno v pracovnoprávnych vzťahoch uzatvoriť len takú zmluvu, ktorá je upravená podľa tohto zákona alebo iných pracovnoprávnych predpisov. Preto napríklad nemožno platne dohodnúť zmluvnú pokutu v pracovnej zmluve.
Zabezpečovacie prostriedky možno použiť nielen v prípade pracovného pomeru, ale podľa § 223 ods. 2 Zákonníka práce aj v prípade pracovnoprávneho vzťahu založeného dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
V praxi nie je vylúčené, aby tá istá pohľadávka bola zabezpečená aj viacerými zabezpečovacími prostriedkami súčasne. Ak je napríklad ručením a záložným právom zabezpečená tá istá pohľadávka, je len vecou veriteľa, aby si zvolil, z ktorého akcesorického vzťahu bude v danom prípade realizovať svoje oprávnenia, t.j. z akého právneho titulu, resp. právneho dôvodu, sa rozhodne uplatniť si svoj nárok na uspokojenie pohľadávky
(uznesenie Ústavného súdu SR sp. zn. 
I. ÚS 193/08zo 4. júna 2008).
Dohoda o zrážkach zo mzdy
Dohoda o zrážkach zo mzdy je najpoužívanejší zabezpečovací prostriedok v pracovnoprávnych vzťahoch, ktorým možno zabezpečiť uspokojenie nároku zamestnávate­ľa.
Musí sa uzatvoriť písomne, inak je neplatná
. Hoci Zákonník práce neupravuje náležitosti tejto dohody, mala by obsahovať najmä označenie zmluvných strán, peňažný nárok zamestnávateľa a výšku zrážok zo mzdy.
Postup pri vykonávaní zrážok zo mzdy zamestnanca je upravený v § 131 Zákonníka práce, podľa ktorého:
a)
zamestnávateľ prednostne vykoná zrážky zo mzdy zamestnanca v prípadoch stanovených v § 131 ods. 1 Zákonníka práce (napr. poistné na sociálne poistenie),
b)
po vykonaní zrážok podľa písm. a) môže zamestnávateľ vykonať zrážky zo mzdy zamestnanca v prípadoch stanovených v § 131 ods. 2 Zákonníka práce (napr. náhrada mzdy za dovolenku, na ktorú zamestnanec stratil nárok, prípadne na ktorú mu nárok nevznikol),
c)
ďalšie zrážky zo mzdy, ktoré presahujú rámec zrážok uvedených v písm. a) a b), môže zamestnávateľ vykonávať len na základe písomnej dohody so zamestnancom o zrážkach zo mzdy, alebo ak povinnosť zamestnávateľa vykonávať zrážky zo mzdy a iných príjmov zamestnanca vyplýva z osobitného predpisu.
Zrážky zo mzdy zamestnanca však možno vykonávať len v rozsahu ustanovenom nariadením vlády SR č. 268/2006 Z.z. o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia v z. n. p.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály