Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výkazníctvo štátnej správy a samosprávy v období pandémie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Súčasné náročné obdobie, ktoré v našej krajine, ako aj celosvetovo nazývame pandemickým obdobím, sa odzrkadľuje aj v takých oblastiach súvisiacich s ekonomikou, ako je oblasť výkazníctva.

V tomto príspevku sa zameriame na tú časť zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 67/2020 Z. z.“), ktorá sa priamo vzťahuje k výkazníckym povinnostiam organizácií štátnej správy a samosprávy.

Zákon č. 67/2020 Z. z. upravuje rôzne oblasti, ktorých regulátorom je Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Jednou z takýchto oblastí je úprava lehôt na zostavenie, resp. predloženie účtovných a finančných výkazov.

Kľúčovým pojmom je „obdobie pandémie“, ktoré je zadefinované v § 2 uvedeného zákona ako „obdobia od 12. marca 2020, keď vláda Slovenskej republiky vyhlásila mimoriadnu situáciu podľa osobitného predpisu; t. j. § 8 zákona NR SR č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v z. n. p.; v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia COVID-19 spôs

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály