Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Stravné v rozpočtovej organizácii

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Sme rozpočtová organizácia zriadená obcou – DSS zariadenie pre seniorov. Máme vlastnú kuchyňu, v ktorej sa stravujú aj zamestnanci. Stravné hradia zamestnanci zrážkou zo mzdy, podľa skutočného počtu odobratých jedál po skončení mesiaca. Účtovanie na príjmovom a výdavkovom účte. Výška stravnej jednotky je takáto: Zamestnanec uhrádza zrážkou zo mzdy 0,90 € príspevok zo sociálneho fondu na stravu 0,13 €, príspevok zamestnávateľa 55 % v sume 1,27 € spolu 2,30 € (z toho finančný limit na potraviny je 1,60 € a réžia 0,70 €). Aký je celý postup účtovania, zrážka zo mzdy, príspevok sociálneho fondu, príspevok zamestnávateľa, čo treba previesť na príjmový účet a čo zriaďovateľovi? Ako zaúčtovať, aby som na príjmovom účte mala sumu 1,60 € na položke 223 003 Stravné a 0,70 € na položke 223 001 Réžia? Treba zrazenú sumu zamestnancov za stravné previesť z výdavkového účtu na príjmový účet a následne zriaďovateľovi? Je potrebné príspevok zamestnávateľa vo výške 55 % previesť z výdavkového účtu na príjmový účet a následne zriaďovateľovi?

Problém účtovania tejto jedálne nie je celkom jednoznačný. Z textu nie je jasné, ako je DSS financované, kto uhrádza réžiu (myslím najmä energie) za jedáleň, či ju uhrádza samotné DSS z príspevku zriaďovateľa alebo si jedáleň uhrádza energie z réžie bez príspevku zriaďovateľa. Ďalej nie je úplne jednoznačné, z čoho prispieva zamestnávateľ tých 55 %, či z vlastných príjmov, alebo z príjmov zriaďo­vateľa, prípadne zo štátneho rozpočtu a či jedáleň účtuje na vlastnom príjmovom a výdavkovom účte, alebo používa príjmový a výdavkový účet DSS a či má DSS otvorený samostatný bankový účet sociálneho fondu.

Ponúkam však možnosť tohto účtovania tak, aby to bolo najčistejšie. Uvažujme, že zrážka zo mzdy zamestnanca 0,90 € bude rozdelená na 0,70 € – réžia a 0,20 € – strava, aby sme sumu 0,70 € dostali najlepšie na EK 223001, ostatné príspevky, teda príspevky zo sociálneho fondu, a príspevok zamestnávateľa budú iba za stravu. Budeme brať do úvahy, že jedáleň používa svoj vlastný príjmový a výdavkový účet.

(Poznámka: PRÚ – príjmový rozpočtový účet, VRÚ – výdavkový rozpočtový účet, DFA – dodávateľská faktúra, ŠR – štátny rozpočet, ID – interný doklad, KZ – kód zdroja, EK – ekonomická klasifikácia)

ZRÁŽKA ZO MZDY ZAMESTNANCA:

Predpis pohľad

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály