Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Sankcie pre obec

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Môže byť obec sankcionovaná (napr. pri kontrole najvyšším kontrolným úradom) za nevyznačenie právoplatnosti na rozhodnutiach o vyrubení miestnych daní a poplatkov? Ide o zákonnú povinnosť? Je nutné aj vyznačenie vykonanej finančnej kontroly na týchto rozhodnutiach?

Správcom miestnych daní a miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (poplatok), ktoré upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné úpravy v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) je obec.

Pri správe miestnych daní a poplatku postupuje správca dane podľa § 1 ods. 2 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní a poplatkov (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ak osobitný predpis, ktorým je v tomto prípade zákon o miestnych daniach, neustanovuje inak.

Obec ako správca dane ­miestnych daní vyrubuje príslušný druh miestnej dane alebo poplatku uvedených v § 2 ods. 1 a 2 zákona o miestnych daniach rozhodnutím podľa § 63 daňového poriadku. Rozhodnutie okrem iných údajov uvedených v ods. 3 tohto ustanovenia, ako povinnej náležitosti rozhodnutia vydané správcom dane, musí obsahovať aj poučenie o

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály