Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pridelenie vyššej triedy

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V mesačníku ROPO a OBCÍ v praxi č. 3/2019, strana 29 – dotaz „Správne zaradenie do platovej triedy – obec boli opísané všetky činnosti, ktoré ako účtovníčky so stredoškolským vzdelaním vykonávajú na mestskom úrade. Je možné, aby sme boli zaradené do platovej triedy 6, prípadne čo je na to potrebné – vnútorný predpis organizácie, doplnenie do katalógu činností a pod.? Čo sme zistili, že existuje možnosť prideliť zamestnancovi vyššiu triedu podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti a potom zamestnávateľ bezodkladne požiada o doplnenie v katalógu činnosti. Od zamestnávateľa máme vyjadrenie, že trieda 8 prechádza do triedy 5, do triedy 6 nás nemôže zaradiť, pretože nemáme vysokoškolské vzdelanie. Účtovníčky v mestách, obciach sú prevažne ženy medzi 50 – 60 rokov so stredoškolským vzdelaním, ktoré vykonávajú všetky pracovné činnosti s nárokom na 7. triedu. Zdá sa nám to diskriminačné vzhľadom na zodpovednosť, psychickú záťaž, časovú a termínovanú náročnosť týchto prác. Existuje nejaká možnosť, ako nám prideliť triedu 6. bez vysokoškolského vzdelania?

Zaraďovanie zamestnancov upravujú ustanovenia zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o odmeňovaní“), a to predovšetkým § 5 zákona o odmeňovaní, v zmysle ktorého zamestnávateľ zamestnanca zaradí do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej a psychickej záťaže, ktorú bude pre zamestnávateľa vykonávať podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov zamestnanca, ktoré sú potrebné na vykonávanie práce. Kvalifikačným predpokladom na účely zákona o odmeňovaní je dosiahnuté vzdelanie zamestnanca vo vzťahu k stupňu vzdelania ustanovenému na vykonávanie pracovnej činnosti a osobitný kvalifikačný predpoklad. Osobitným kvalifikačným predpokladom je absolvovanie špeciálnych skúšok alebo špecializačných foriem vzdelávania ustanovený osobitným predpisom, ktoré sú nevyhnutné na získanie oprávnenia vykonávať určenú pracovnú činnosť. Zaraďovanie zamestnancov do platových tried musí byť v súlade s charakteristikou platovej triedy a katalógom pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý ustanovuje nariadenie vlády č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „katalóg“). Podľa zákona a katalógu sa na vykonávanie pracovných činností zaradených do 6. platovej triedy vyžaduje najmenej vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. V zmysle § 3 zákona o odmeňovaní musí zamestnanec spĺňať kvalifikačné predpoklady uvedené v katalógu po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme, ak zákon neustanovuje inak.

Pre dobré zaradenie zamestnanca je dôležité, aby zamestnávateľ v pracovnej zmluve presne špecifikoval druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručnú charakteristiku. Ak nie je stručná charakteristika uvedená v pracovnej zmluve, zamestnávateľ musí pre zamestnanca vypracovať popis pracovných činností (náplň práce).

Pri zaradení zamestnanca do platovej triedy musí zamestnávateľ prihliadať na splnenie kvalifikačného predpokladu alebo osobitného kvalifikačného predpokladu, alebo na zamestnávateľom schválené kvalifikačné požiadavky uvedené v pracovnom poriadku. Zamestnávateľ nemôže zaradiť zamestnanca do platovej triedy,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály