Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odpisovanie dlhodobého majetku v štátnej správe a samospráve

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Podľa § 21 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“) sa ­dlhodobý majetok člení na:

  • dlhodobý nehmotný majetok,
  • dlhodobý hmotný majetok,
  • dlhodobý finančný majetok,
  • dlhodobé pohľadávky.

Ako dlhodobý nehmotný majetok sa účtujú aktivované náklady na vývoj, softvér, oceniteľné autorské práva, technické zhodnotenie, ak nie je súčasťou ocenenia dlhodobého nehmotného majetku, ktorých ocenenie je vyššie ako suma 2 400 eur, ktorá je ustanovená pre nehmotný majetok v § 22 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej „zákon o dani z príjmov“), a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok.

Ako dlhodobý nehmotný majetok sa účtuje podľa vnútorného predpisu účtovnej jednotky aj drobný nehmotný majetok, ktorého cena sa rovná alebo je nižšia ako suma 2 400 eur a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok.

Ako dlhodobý hmotný majetok sa účtujú:

  1. pozemky, stavby, byty a nebytové priestory, umelecké diela, zbierky, predmety z drahých kovov,
  2. samostatné hnuteľné veci, s výnimkou hnuteľných vecí uvedených v bode 1. a súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a v ocenení vyššom ako 1 700 eur podľa § 22 ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov,
  3. pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky,
  4. základné stádo a ťažné zvieratá, bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu,
  5. otvárky nových lomov, pieskovní a hlinísk, technická rekultivácia a technické zhodnotenie, ak nie sú súčasťou obstarávacej ceny dlhodobého hmotného majetku; súčasťou technickej rekultivácie môžu byť len stavby, napríklad komunikácie, ktoré svojím charakterom, účelom a rozsahom slúžia na vykonanie technickej rekultivácie, pričom technická rekultivácia nie je dlhodobým hmotným majetkom, ak tak ustanovuje osobitný predpis.

Ako dlhodobý hmotný majetok sa účtuje na základe vnútorného predpisu účtovnej jednotky aj drobný dlhodobý hmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná alebo je nižšie ako suma 1 700 eur a prevádzkovo-technické funkcie sú dlhšie ako jeden rok.

Ako dlhodobý finančný majetok sa účtujú napríklad umelecké diela, zbierky, predmety z drahých kovov, pozemky, ktoré sú obstarané za účelom dlhodobého uloženia voľných peňažných prostriedkov, pôžičky poskytnuté účtovnou jednotkou s dobou splatnosti alebo zostatkovou dobou splatnosti dlhšou ako 1 rok.

Dlhodobé pohľadávky sú pohľadávky, ktorých dohodnutá doba splatnosti alebo zostatková doba splatnosti je dlhšia ako 1 rok.

Podľa § 25 ods. 2 postupov účtovania sa dlhodobý majetok, ku ktorému má účtovná jednotka vlastnícke právo alebo právo správy majetku štátu, právo správy majetku obce alebo právo správy majetku vyššieho územného celku (ďalej len „právo správy majetku“), účtuje v účtovnej triede 0 – Dlhodobý majetok.

Ako dlhodobý majetok sa účtuje aj technické zhodnotenie dlhodobého majetku, ku ktorému má účtovná jednotka vlastnícke právo alebo právo správy majetku a to bez ohľadu na to, či majetok, na ktorý sa technické zhodnotenie vzťahuje, bol odpísaný alebo sa ešte odpisuje. Technické zhodnotenie dlhodobého majetku sa účtuje na tom majetkovom účte, na ktorom sa účtuje majetok, ktorého sa technické zhodnotenie týka.

Pokiaľ účtovná jednotka používa majetok, ktorý má v prenájme alebo vo výpožičke, nemá právo odpisovania tohto majetku. Prenajatý majetok a majetok vo výpožičke vedie účtovná jednotka v podsúvahe a informácie o ňom uvádza aj v Poznámkach účtovnej závierky.

Ako dlhodobý majetok sa účtuje technické zhodnotenie majetku, ktorý má účtovná jednotka v nájme, ak sa na tom písomne dohodla s prenajímateľom. Technické zhodnotenie takéhoto majetku sa účtuje na účte 029 – Ostatný dlhodobý hmotný majetok. V účtovníctve prenajímateľa sa v takom prípade náklady na technické zhodnotenie neúčtujú.

Ako dlhodobý majetok sa v účtovníctve nájomcu účtuje aj majetok obstaraný formou finančného prenájmu s právom kúpy najatej veci (lízing) alebo majetok, ktorý si účtovná jednotka obstarala formou prefinancovania nebankovou inštitúciou, keď majetok spláca na zá­klade splátkového kalendára (dnes sa často vyskytuje pri obstarávaní motorových vozidiel – často nazývaný tiež „autokredit“).

Ak sa realizuje technické zhodnotenie nehnuteľnej kultúrnej pamiatky, účtuje sa na účte 029 – Ostatný dlhodobý hmotný majetok. K tejto problematike vydalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky Metodické usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 23. 7. 2015 č. MF/017827/2015-31 o účtovaní nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré je zverejnené na webovom sídle MF SR. Na účte 029 – Ostatný dlhodobý hmotný majetok sa podľa § 32 ods. 11 postupov účtovania účtuje aj obnova kultúrnej pamiatky v zmysle osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 49/2002 Z. z. o ochrane pamiatkového fondu v z. n. p.

Dlhodobý majetok sa účtuje v cene obstarania a z tejto ceny sa odpisuje. Na účely zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) sa obstarávacou cenou rozumie cena, za ktorú sa majetok obstaral vrátane nákladov súvisiacich s obstaraním a všetky zníženia obstarávacej ceny. Súčasťou obstarávacej ceny majetku nie sú napr.:

  • úroky z úverov, ak sa v zmysle vnútorného účtovného predpisu účtovnej jednotky neúčtujú ako súčasť obstarávacej ceny do momentu uvedenia majetku do užívania (je na rozhodnutí účtovnej jednotky),
  • penále, pokuty, poplatky z omeškania,
  • náklady na prípravu a zaškolenie zamestnancov,
  • náklady na opravy a udržiavanie majetku (pozor na rozlíšenie medzi opravou a technickým zhodnotením).

Odpisový plán a odpisy

Pri zaradení dlhodobého majetku do užívania je účtovná jednotka povinná vypracovať svoj odpisový plán, na základe ktorého sa bude dlhodobý majetok odpisovať. Účtovná jednotka by mala pri zostavovaní odpisového plánu veľmi dôsledne posúdiť dobu životnosti, počas ktorej sa bude majetok odpisovať. Majetok sa odpisuje len do výšky jeho ocenenia v účtovníctve. Odpisy predstavujú trvalé zníženie hodnoty dlhodobého majetku v dôsledku jeho používania. Majetok sa opotrebuje aj keď sa nevyužíva (morálne a fyzické opotrebenie).

Podľa § 7 zákona o účtovníctve je účtovná jednotka povinná účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii v účtovnej jednotke. Pritom zobrazenie v účtov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály