Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obstaranie majetku z prostriedkov štátneho rozpočtu z účtovného hľadisk

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Obce a rozpočtové a príspevkové organizácie (ROPO) obstarávajú dlhodobý majetok najčastejšie nákupom, a to z vlastných alebo z cudzích zdrojov. K cudzím zdrojom patria najmä prostriedky, ktoré dáva obciam a ich ROPO štát. V príspevku sa budem venovať práve problematike obstarania dlhodobého hmotného a nehmotného majetku z prostriedkov štátneho rozpočtu v obci a v ROPO.

Štát poskytuje obciam a ROPO dotácie zo štátneho rozpočtu na obstaranie dlhodobého nehmotného a hmotného majetku prostredníctvom transferov. V prípade poskytnutia transferov zo štátneho rozpočtu je poskytovateľom štát, ktorého reprezentuje Ministerstvo financií SR.

Základné pravidlá účtovania transferov sú vymedzené v § 19 opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31 z 8. augusta 2007, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“).

Ak sa prostriedky ŠR poskytujú na obstaranie dlhodobého nehmotného a hmotného majetku, vždy ide o poskytnutie kapitálového transferu. O transferoch sa účtuje v účtovej skupine 35 – Zúčtovanie medzi subjektmi verejnej správy. Ten, kto poskytne transfer má náklad a ten, komu sa transfer poskytol, účtuje do doby použitia transferu záväzok voči tomu, kto transfer poskytol. Kapitálové transfery sa časovo rozlišujú aj u príjemcu aj u poskytovateľa. U prijímateľa sa prijaté transfery účtujú ako časovo rozlíšený výnos na účtoch účtových skupín 69 – Výnosy z transferov a rozpočtových príjmov v obciach, vyšších územných celkoch a v rozpočtových organizáciách a príspevkových organizáciách zriadených obcou a vyšším územným celkom. U poskytovateľa sa poskytnuté transfery účtujú ako časovo rozlíšený náklad na príslušných účtoch účtovej skupiny 58 – Náklady na transfery a náklady z odvodov príjmov.

Ak obec a ROPO obstaráva dlhodobý nehmotný a hmotný majetok z transferu zo štátneho rozpočtu, treba preúčtovať transfer na príslušný účet z účtu 357 – Ostatné zúčtovanie rozpočtu obce a vyššieho územného celku na účet 384 – Výnosy budúcich období. Vo vecnej a časovej súvislostisnákladmi vznikajúcimi z majetku obstaraného z transferu (odpisy, tvorba opravných položiek a zostatková cena pri vyradení majetku) sa zúčtováva transfer do výnosov na príslušné účty účtovej skupiny 69 – Výnosy z transferov a rozpočtových príjmov v obciach, vyšších územných celkoch, v rozpočtových a príspevkových organizáciách zriadených obcou alebo vyšším územným celkom.

Prostriedky štátneho rozpočtu (ŠR) na obstaranie dlhodobého nehmotného a hmotného majetku – kapitálové transfery dostáva obec na svoj bežný účet; ich prijatie účtuje súvzťažne s účtom 357 – Ostatné zúčtovanie rozpočtu obce a vyššieho územného celku. Výdavky na obstaranie dlhodobého nehmotného a hmotného majetku obec uhradí zo svojho bežného účtu, a súčasne s výdavkom účtuje zúčtovanie kapitálového transferu na účte 357 – Ostatné zúčtovanie rozpočtu obce a vyššieho územného celku súvzťažne s účtom 384 – Výnosy budúcich období. Vo vecnej a časovej súvislosti s nákladmi na odpisy účtuje vznik výnosu 694 – Výnosy samosprávy z kapitálových transferov zo štátneho rozpočtu a od iných subjektov verejnej správy súvzťažne s účtom 384 – Výnosy budúcich období.

Účtovanie obstarania dlhodobého hmotného a nehmotného majetku v obci

♦ Príklad č. 1:

Účtovanie obstarania dlhodobého nehmotného majetku zo ŠR – obec

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

Suma v €

1.

Prijatý kapitálový transfer zo ŠR na nákup dlhodobého nehmotného majetku – softvéru

221

357

4 000

2.

Faktúra za nákup dlhodobého nehmotného majetku – softvéru

041

321

4 000

3.

Úhrada faktúry za nakúpený dlhodobý nehmotný majetok – softvér z bežného účtu

321

221

4 000

4.

Zaúčtovanie kapitálového transferu zo ŠR vo výške výdavkov

357

384

4 000

5.

Zaradenie obstaraného dlhodobého nehmotného majetku – softvéru do užívania v obstarávacej cene

013

041

4 000

6.

Účtovné odpisy dlhodobého nehmotného majetku – softvéru (doba odpisovania – 4 roky)

551

073

1 000

7.

Vo vecnej a časovej súvislosti s odpismi zúčtovanie kapitálového transferu zo ŠR – obce do výnosov

384

694

1 000

♦ Príklad č. 2:

Účtovanie obstarania dlhodobého hmotného majetku zo ŠR – obec

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály