Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Malé obce – kontrola zameraná na evidenciu a nakladanie s pozemkami

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky ( ďalej len „NKÚ SR“) uskutočnil kontrolu v 32 obciach, ktorá bola zameraná na evidenciu a nakladanie s pozemkami miestnej samosprávy. Potreba vykonať kontrolu v evidencii pozemkov vyplynula z analýzy účtovných závierok zverejnených v registri účtovných závierok, v ktorých obce neuvádzali žiadnu hodnotu pozemkov, ale údaje z katastrálnych úradov vybraných kontrolovaných obcí o listoch vlastníctva k pozemkom, ich druhu a výmere, predaji a kúpe, potvrdili vlastníctvo a nakladanie s pozemkami obcí.

Cieľom kontroly bolo zlepšiť systém evidencie a nakladania s pozemkami dôsledným uplatňovaním kontrolných mechanizmov na úrovni starostu, obecného zastupiteľstva, hlavného kontrolóra a audítora.

NKÚ SR vyberal kontrolované ob­ce na základe analýzy účtovných závierok zverejnených v registri účtovných závierok. Databáza obcí pre kontrolu obsahovala 160 obcí z celého Slovenska, ktoré k 31. 12. 2014 neevidovali v účtovníctve žiaden majetok. Išlo o obdobie rokov 2013 až 2015 a o obce do 1 500 obyvateľov. Skutočná rozloha neevidovaných pozemkov v kontrolovaných obciach predstavovala 5,21 mil. m2. Tieto obce v roku 2015 hospodárili s rozpočtovými príjmami v sume 7,40 mil. eur a výdavkami v sume 7,15 mil. eur. Predpokladaná hodnota neevido­vaných pozemkov sa vyšplhala na 4,30 mil. eur, čo v porovnaní s rozpočtom zvýrazňuje dôležitosť správne

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály