Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kontrola vybraných nástrojov aktívnej politiky trhu práce, nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Najvyšší kontrolný úrad SR vykonal kontrolu zameranú na efektívnosť a účinnosť vybraných nástrojov aktívnej politiky trhu práce na podporu znižovania nezamestnanosti; kontrolou bola tiež preverená efektívnosť a účinnosť vykonávania kontrol nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania.

Kontrola bola vykonaná v 11 kontrolovaných subjektoch: na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava (ďalej len „ústredie práce“), na 8 úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „úrady práce“), na Národnom inšpektoráte práce Košice a na Inšpektoráte práce Bratislava, za kontrolované obdobie 2009 – 2011.

Aktívna politika trhu práce je využívanie metód, ktoré cielene a individuálne ovplyvňujú cieľové skupiny a vyžadujú od nich aktivitu, je to vlastne súhrn programov zameraných na zlepšenie prístupu nezamestnaných k trhu práce a pracovným miestam a na efektívne fungovanie trhu práce, jej cieľom je pomôcť tým, ktorým hrozí nezamestnanosť a pomôcť nezamestnaným, aby sa zamestnali skôr, než sa stanú dlhodobo nezamestnanými. 

Nástroje aktívnych opatrení na trhu práce (ďalej len „AOTP“) sú definované v zákone č. 5/2004 Z. z.o službách zamestnanosti v z. n. p. (ďalej len „zákon o službách zamestnanosti“).V kontrolovanom období sa uplatňovalo približne 37 nástrojov AOTP, ktoré možno rozdeliť do 7 oblastí, a to: Príspevky pre občana, Príspevky pre zamestnávateľa, Vzdelávanie a príprava pre trh práce, Podpora zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím, Aktivačná činnosť, Absolventská prax a Ostatné nástroje.

Celkové náklady na AOTP v roku 2011 v porovnaní s rokom 2010 klesli, ale súčasne klesol počet osôb, ktorým bol príspevok poskytnutý, čím sa zvýšili náklady na jednu osobu; ročné náklady na jednu osobu sa v roku 2011 rapídne zvýšili a boli vyššie ako priemerná cena práce zamestnanej osoby, uvádzaná ústredím práce.

Najvyššie náklady predstavovali Príspevky pre občana, ktoré za kontro

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály