Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Finančné výkazníctvo subjektov verejnej správy

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Zákon č. 291/2002 Z. z. o Štátnej pokladnici a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 291/2002 Z. z.“) v § 2b ods. 2 obsahuje splnomocňovacie ustanovenie pre Ministerstvo financií Slovenskej republiky vydať všeobecne záväzný právny predpis, ktorým sa ustanoví usporiadanie, obsahové vymedzenia, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy predkladaných subjektmi verejnej správy. Na jeho základe ministerstvo financií vydalo opatrenie z 10. decembra 2015 č. MF/18977/2015-31, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob termín a miesto predkladanie informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy (ďalej len „opatrenie“).

Pôvodné opatrenie k finančným výkazom č. MF/21513/2012-31 naposledy novelizované opatrením zo 17. decembra 2014 č. MF/­21232/­2014-31 bolo platné do 31. decembra 2015. Nové opatrenie č. MF/18977/2015-31 nadobudlo účinnosť 1. januára 2016, zverejnené bolo vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2015 a na webovom sídle ministerstva financií www.finance.gov.sk v časti Štátne výkazníctvo.

Zámerom príspevku je podať stručnú charakteristiku opatrenia v aktuálnom znení, t. j. znení účinnom od 1. januára 2016.

Obsah ustanovení jednotlivých paragrafov opatrenia

Údaje a informácie (§ 1)

Ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy. Sú to údaje výkazov označených ako finančné výkazy a ich vzory sú uvedené v prílohách č. 1 až 7 k opatreniu. Ďalej sú to údaje obsiahnuté v účtovníctve, resp. účtovných výkazoch súvaha, výkaz ziskov a strát, resp. v účtovnej závierke.

Spôsob predkladania výkazov (§ 2)

Výkazy sa predkladajú v elektronickej podobe.

Povinnosť a termín predkladania FIN 1-12 (§ 3)

Finančný výkaz FIN 1-12 o príjmoch, výdavkoch a finančných operáciách predkladajú subjekty verejnej správy vymedzené v § 3 opatrenia. Periodicita predkladania je mesačná alebo štvrťročná. Mesačne predkladajú výkaz FIN 1-12 subjekty verejnej správy do 26 kalendárnych dní po skončení príslušného mesiaca a štvrťročne do 30 kalendárnych dní po skončení príslušného štvrťroka a do 5. februára podľa stavu k 31. decembru vykazovaného obdobia. Tento výkaz zaznamenáva príjmové a výdavkové finančné toky účtovnej jednotky – subjekty verejnej správy, bez ohľadu na to, či boli alebo neboli rozpočtované.

Povinnosť a termín predkladania FIN 2-04 (§ 4)

Finančný výkaz o vybraných údajoch z aktív a z pasív predkladajú subjekty verejnej správy vymedzené v § 4 ods. 1 a 2 opatrenia podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu a k 30. septembru vykazovaného účtovného obdobia. Subjekty ich predkladajú vo forme účtovného výkazu súvaha z ročnej účtovnej závierky. Subjekty vymedzené v § 4 ods. 3 opatrenia podávajú tento výkaz aj k 31. decembru vykazovaného účtovného obdobia. Tento výkaz ma osobitnú štruktúru pre každú ekonomicko-právnu formu subjektu verejnej správy.

Povinnosť a termín predkladania FIN 3-04 a FIN 4-04 (§ 5)

Finančný výkaz o finančných aktívach podľa sektorov FIN 3-04 a Finančný výkaz o finančných pasívach podľa sektorov FIN 4-04 podávajú všetky subjekty verejnej správy podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu, k 30. septembru a k 31. decembru vykazovaného účtovného obdobia k 1. dňu a k poslednému dňu vykazovaného účtovného obdobia a prírastky, úbytky, zmeny ocenenia a ostatné zmeny od 1. dňa do posledného vykazovaného dňa účtovného obdobia.

Povinnosť a termín predkladania FIN 5-04 (§ 6)

Finančný výkaz o dlhových nástrojoch a vybraných záväzkoch FIN 5-04 podávajú všetky subjekty verejnej správy. Vo výkaze predkladajú údaje o jednotlivých dlhových nástrojoch a ich charakteristikách, napr. kedy boli prijaté, v akej mene, rok ich splatnosti, a pod.

Povinnosť a termín predkladania FIN 6-04 (§ 7)

Finančný výkaz o bankových účtoch a záväzkoch obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených rozpočtových organizácií podávajú tieto subjekty podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu, k 30. septembru a k 31. decembru vykazovaného účtovného obdobia. Predkladané údaje slúžia najmä na ­sledovanie dodržiavania pravidiel na používanie návratných zdrojov financovania podľa § 17 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 583/2002 Z. z.“).

Povinnosť a termín predkladania FIN 7-04 (§ 8)

Finančný výkaz o vybraných úda­joch z účtovníctva ostatných subjektov verejnej správy predkladajú ostatné subjekty verejnej správy, ktoré nie sú vymedzené v § 3 opatrenia podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu, k 30. septembru a k 31. decembru vykazovaného účtovného obdobia. V tomto výkaze sa uvádzajú hodnoty vychádzajúce z nákl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály