Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ceniny vo vybraných príkladoch v účtovníctve ROPO a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Obsahom príspevku je účtovný pohľad na ceniny, ktoré považujeme za osobitnú formu peňažných prostriedkov. V súčasnosti k bežným ceninám zaraďujeme aj lokálne meny – Živec, Košický dukát, Širocký sokol, ako aj farmárske stravné lístky.

Rozpočtové/príspevkové organizácie, obce a vyššie územné celky (VÚC) účtujú na účte 213 – Ceniny vzmysle opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/16786/2007-31 z 8. augusta 2007, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“). Sú to najmä poštové známky, kolky, diaľničné nálepky, telefónne karty, karty na platenie diaľničných poplatkov, tankovacie karty a ostatné karty. Podstatným znakom týchto kariet je to, že majú svoju hodnotu pred ich vydaním, a postupne sa z nich môže čerpať po ich vydaní do užívania.

Ceniny sa zaraďujú medzi krátkodobý finančný majetok. Ceninami sú aj stravné lístky odovzdané do prevádzok verejného stravovania.

Pri ceninách, ako sú napríklad kolky, známky, diaľničné nálepky môže účtovná jednotka (ÚJ) stanoviť ich účtovanie priamo do spotreby ako náklad na prevádzkovú činnosť, ak sa zväčša nenakupujú do zásoby, ale na konkrétny účel, čiže sa hneď použijú (t. j. spotrebujú).

Výnimkou sú telefónne a iné karty a stravné lístky (tzv. gastrolístky), ktoré sa vždy účtujú najprv ako ceniny (aktíva), a až následne sa ich výdaj účtuje do nákladov.

ÚJ však musí dodržať zásadu, že spotreba cenín vykázaná v účtovnej závierke musí zodpovedať skutočnej spotrebe cenín. Dôležité je vedenie analytickej evidencie k účtu 213 – Ceniny. Analytická evidencia sa vedie podľa druhu cenín a podľa osôb, ktorým boli ceniny zverené.

♦ Príklad č. 1:

Obstaranie poštových známok, kolkov, kariet na tankovanie v obecnej rozpočtovej organizácii z bežného transferu zo štátneho rozpočtu (ŠR):

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Prijatý bežný transfer zo ŠR na výdavkový rozpočtový účet

2 800

222

357

2.

Nákup poštových známok v hotovosti

1 300

213

211

3.

Spotreba poštových známok zo zásoby

1 200

518

213

4.

Vo vecnej a časovej súvislosti s nákladmi zúčtovanie bežného transferu zo ŠR do výnosov

1 200

357

693

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály