Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aktivácia dlhodobého majetku v obci

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V aplikačnej praxi obcí je zaužívaný a obvyklý spôsob obstarania dlhodobého nehmotného a hmotného majetku na základe zmluvných vzťahov medzi obcou a dodávateľom, a to na základe kúpnej zmluvy v prípade kúpy majetku alebo zmluvy o dielo v prípade investičnej výstavby. V obciach je možné dlhodobý nehmotný a hmotný majetok obstarať aj vlastnou činnosťou, resp. kombináciou (časť majetku získava obec vlastnou činnosťou a časť dodávateľsky). Práve tomuto spôsobu obstarania majetku sa budeme venovať v našom príspevku.

Obec účtuje podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a podľa opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“).

Obstaranie dlhodobého majetku môže obec realizovať dodávateľským spôsobom, vo vlastnej činnosti alebo kombináciou obidvoch spôsobov. Účtovanie je v závislosti od spôsobu obstarania dlhodobého majetku.

Podľa § 27 ods. 1 postupov účtovania sa obstaranie dlhodobého nehmotného majetku a jeho technické zhodnotenie účtuje na účte 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku a to do času jeho uvedenia do používania vrátane nákladov.

Podľa § 28 ods. 1 postupov účtovania sa obstaranie dlhodobého hmotného majetku a jeho technické zhodnotenie účtuje na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku do času jeho uvedenia do užívania vrátane nákladov súvisiacich s jeho obstaraním.

Podľa § 27 ods. 3 postupov účtovania, ak sa dlhodobý nehmotný majetok vytvára vlastnou činnosťou účtovnej jednotky vo viacerých návrhoch, súčasťou ocenenia dlhodobého nehmotného majetku sú výdavky (náklady) na všetky navrhované riešenia.

Podľa § 26 ods. 3 postupov účtovania sa dlhodobý nehmotný majetok (ďalej len „DNM“) a dlhodobý hmotný majetok (ďalej len „DHM“) vytvorený vlastnou činnosťou účtuje na ťarchu účtu účtovej skupiny 04 – Obstaranie dlhodobého majetku a v prospech účtov 623 – Aktivácia ­dlhodobého nehmotného majetku alebo 624 – Aktivácia dlhodobého hmotného majetku.

Účet 623 – Aktivácia dlhodobého nehmotného majetku

Na tomto účte účtuje účtovná jednotka DNM vytvorený vlastnou činnosťou:

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Aktivácia DNM, ktorý bol vyrobený vlastnou činnosťou

041

623

2.

Zaradenie DNM do používania

012

013

018

 

041

Účet 624 – Aktivácia dlhodobého hmotného majetku

Na tomto účte účtuje účtovná jednotka DHM vytvorený vlastnou činnosťou:

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Aktivácia DHM, ktorý bol vyrobený vlastnou činnosťou

042

624

2.

Aktivácia stavebných prác vykonaných vo vlastnej réžii

042

624

3.

Aktivácia technického zhodnotenia vykonaného vo vlastnej réžii

042

624

4.

Zaradenie DHM (stavby, technického zhodnotenia) do používania

021

042

5.

Aktivácia nákladov na zhotovenie, resp. zhodnotenie samostatnej hnuteľnej veci vo vlastnej réžii

042

624

6.

Zaradenie samostatnej hnuteľnej veci do používania

022

042

7.

Aktivácia nákladov na zhodnotenie dopravného prostriedku vykonaného vlastnou činnosťou

042

624

8.

Zaradenie technického zhodnotenia dopravného prostriedku do používania

023

042

9.

Aktivácia nákladov na technickú rekultiváciu pestovateľských celkov vykonanú vo vlastnej réžii

042

624

8.

Zaradenie technickej rekultivácie pestovateľských celkov do používania

025

042

Pri obstaraní DHM vlastnou činnosťou obec/ROPO sleduje všetky náklady, ktoré súvisia s jeho vyhotovením. Tieto náklady predstavujú najmä priame náklady (najmä spotrebovaný materiál, energie, mzdy a iné priame náklady) a nepriame náklady (režijné náklady, ak súvisia s obstarávaním dlhodobého majetku, energie, odpisy a iné). Všetky náklady obec sleduje na nákladových účtoch a ich úhradu financuje z bežných výdavkov.

V praxi obstaranie dlhodobého majetku vlastnou činnosťou znamená zhotovenie dlhodobého majetku na vlastné náklady (vo vlastnej réžii), t. j. z vlastného materiálu, spotrebou vlastnej energie a prácou vlastných zamestnancov. Tieto náklady, ktoré má obec v súvislosti so zhotovením dlhodobého majetku vlastnou činnosťou, sú hradené z výdavkov bežného rozpočtu. Faktúry za materiál, energie, služby, spotreba pohonných látok pri použití motorových vozidiel vo vlastníctve obce a pod., ktoré boli použité na zhotovenie dlhodobého majetku, sú hradené z bežného rozpočtu. Aj výdavky na platy zamestnancov, ktorí sa podieľali na tejto činnosti, na odmeny zamestnancov platených na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a výdavky na odvodové a daňové povinnosti v súvislosti s týmito osobnými nákladmi sú realizované z bežného rozpočtu. Náklady na obstaranie dlhodobého majetku vo vlastnej činnosti, ktoré obec uhradila z prostriedkov bežného rozpočtu, obec nepreúčtuje na kapitálové výdavky, pretože tieto výdavky naďalej zostávajú výdavkom bežného rozpočtu.

Účtovanie obstarania majetku vlastnou činnosťou na obci

Podľa metodického usmernenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. decembra 2004 č. MF/­010175/­2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v z. n. p. sú náklady na obstaranie dlhodobého majetku vlastnou činnosťou bežným výdavkom. Výdavky, ktoré obec uskutočnila vo vlastnej činnosti, zatriedi podľa konkrétneho charakteru výdavku na príslušnú podpoložku bežných výdavkov.

♦ Príklad č. 1: Účtovanie technického zhodnotenia budovy kultúrneho domu vlastnou činnosťou obce z vlastných prostriedkov obce

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Faktúra od dodávateľa stavebného materiálu vrátane nákladov na dopravu

5 000,–

112

321

2.

Úhrada faktúry za stavebný materiál z bežného účtu

Rozpočtová podpoložka: 633 006 – Všeobecný materiál

5 000,–

321

221

3.

Spotreba stavebného materiálu na zhodnotenie budovy kultúrneho domu

5 000,–

501

112

4.

Stavebné práce vykonané vlastnými zamestnancami obce – mzdové náklady

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály