Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Záväzné stanovisko obce k investičnej činnosti

Dátum: Rubrika: Správne právo

Príspevok sa zaoberá najmä povahou a obsahom záväzného stanoviska obce k investičnej činnosti a postavením obce ako subjektu oprávneného vydávať záväzné stanoviská, pričom rieši tiež vybrané aplikačné problémy v tejto súvislosti.

Podanie návrhu na začatie konania s náležitosťami, dokladmi a ostatnou dokumentáciou ustanovenou zákonom č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "stavebný zákon"), prípadne inými zákonmi a právnymi predpismi nižšej právnej sily je základným predpokladom vydania rozhodnutia o umiestnení stavby, stavebného povolenia, rozhodnutia o povolení užívania stavby alebo iného individuálneho správneho aktu vydávaného v niektorom z konaní podľa stavebného zákona.

V súčasnosti sa už dajú potrebné informácie pomerne ľahko získať z verejne dostupných zdrojov - najčastejšie ich nájdeme na webovej stránke obce, ktorej bolo zverené vykonávanie pôsobnosti všeobecného stavebného úradu, prípadne iného príslušného orgánu verejnej správy s postavením špeciálneho stavebného úradu, kde sú často k dispozícii aj príslušné formuláre.
Jedným z takýchto dokladov sú v niektorých prípadoch aj záväzné stanoviská obce k investičnej činnosti (alebo inak označené vyjadrenia obce k stavebnej činnosti), ktorá by sa mala uskutočniť na jej území, pričom ich predložením obec podmieňuje vydanie príslušného rozhodnutia podľa stavebného zákona. Z tohto hľadiska rozlišujeme tri kategórie obcí:
-
obce, ktoré požadujú predloženie záväzného stanoviska obce k investičnej činnosti k akémukoľvek konaniu uskutočňovanému obcou ako všeobecným stavebným úradom,
-
obce, ktoré požadujú predloženie záväzného stanoviska len k niektorému konaniu uskutočňovanému obcou ako všeobecným stavebným úradom - zvyčajne ide o územné konanie,
-
obce, ktoré predloženie predmetného záväzného stanoviska vôbec nepožadujú k žiadnemu konaniu uskutočňovanému obcou ako všeobecným stavebným úradom.
Povaha záväzného stanoviska obce k investičnej činnosti
Záväzné stanovisko obce k investičnej činnosti spadá do kategórie stanovísk, ktorých legálnu definíciu na účely konaní podľa stavebného zákona obsahuje § 140b ods. 1 stavebného zákona.
Stavebný zákon záväzné stanovisko vymedzuje ako 
"stanovisko, vyjadrenie, súhlas alebo iný správny úkon dotknutého orgánu, uplatňujúceho záujmy chránené osobitnými predpismi, ktorý je ako záväzné stanovisko upravený v osobitnom predpise"
. Dôležitým atribútom je jeho obsahová záväznosť pre správny orgán, pričom správny orgán je povinný ho rešpektovať pri svojom rozhodovaní.
Záväzné stanovisko (vrátane záväzného stanoviska obce k investičnej činnosti) nie je samostatným rozhodnutím, ktoré by priamo zakladalo, menilo, zrušovalo alebo deklarovalo práva, právom chránené záujmy alebo povinnosti fyzickej osoby alebo právnickej osoby. Má povahu len tzv. podkladového správneho úkonu, na základe ktorého sa vydáva určitý meritórny individuálny správny akt v konaní podľa stavebného zákona (napr. rozhodnutie o umiestnení stavby). Inak povedané, súhlasné záväzné stanovisko s určitým stavebným zámerom neoprávňuje žiadateľa takúto činnosť uskutočniť. Takéto oprávnenie nadobudne až na základe príslušných právoplatných rozhodnutí, ako napr. rozhodnutie o umiestnení stavby v spojení so stavebným povolením, pri ktorých môže byť takéto záväzné stanovisko podkladom, vzhľadom ma svoju záväznosť je však spôsobilé sa citeľne dotknúť práv, právom chránených záujmov alebo povinností fyzickej osoby a právnickej osoby. Môže ovplyvniť výrok samotného meritórneho rozhodnutia vo veci a znemožniť realizáciu navrhovaného stavebného zámeru. Možno teda tvrdiť, že za určitých okolností môže obec už vo veci samej fakticky predbežne rozhodnúť na základe svojho záväzného stanoviska k investičnej činnosti predtým, než je vôbec podaná žiadosť o vydanie rozhodnutia príslušného orgánu vo veci samej.
Aj keď záväzné stanovisko obce k investičnej činnosti obce nie je ako výsledok inej formy činnosti verejnej správy vydávané v správnom konaní uskutočňovanom podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "správny poriadok"), aj na jeho vydávanie sa vzťahujú všetky základné zásady administratívneho konania vyjadrené v § 3 ods. 1 až 6 správneho poriadku (napr. zásada zákonnosti; zásada materiálnej pravdy; povinnosť svedomite a zodpovedne sa zaoberať každou vecou, ktorá je predmetom konania; povinnosť dbať, aby v rozhodovaní o skutkovo zhodných alebo podobných prípadoch nevznikali neodôvodnené rozdiely; ako aj ústavný princíp právnej istoty, princíp ústavne súladného výkladu aplikácie všeobecne záväzných právnych predpisov a princíp dobrej správy).
V tejto súvislosti však treba uviesť, že v mnohých prípadoch sa kvalitatívne požiadavky vyplývajúce z týchto princípov a zásad do obsahu záväzných stanovísk nepremietajú. Záväzné stanoviská sú často nepresvedčivé, úplne opomínajú odôvodnenie, prípadne je ich odôvodnenie nedostatočné alebo zmätočné, čo má za následok ich nepreskúmateľnosť a nemožnosť zistenia, ako bol preskúmaný dotknutý chránený záujem. Nezriedka je ich obsah v rozpore s hmotnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, ktorých aplikácia a výklad sa majú v ich obsahu odzrkadliť.
Obec ako subjekt oprávnený vydávať záväzné stanoviská
Z legálnej definície záväzného stanoviska vyplýva, že oprávnenie vydať záväzné stanovisko, ktoré sa má použiť na účely konania podľa stavebného zákona (vrátane záväzného stanoviska obce k investičnej činnosti) patrí len subjektu, ktorý je tzv. dotknutým orgánom. Podľa § 140a ods. 1 stavebného zákona za 
dotknutý orgán 
sa považujú tieto subjekty:

a)  orgán verejnej správy, ktorý je správnym orgánom chrániacim záujmy uvedené v § 126 ods. 1, ak konanie podľa osobitného predpisu upravujúceho jeho pôsobnosť je súčasťou konania podľa tohto zákona, má naň nadväzovať alebo s ním súvisí,

b) 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.