Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prevencia a manažment introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

 Dňa 1. augusta 2019 nadobudne účinnosť zákon č. 150/2019 Z.z. o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon č. 150/2019 Z.z."). Cieľom zákona je ustanoviť pravidlá pre prevenciu, zmiernenie a minimalizáciu nepriaznivých vplyvov introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov na biodiverzitu a súvisiace ekosystémové služby, ako aj na ľudské zdravie, bezpečnosť a na hospodárstvo.

Tento zákon upravuje pre oblasť prevencie a manažmentu introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov živočíchov, rastlín, húb a mikroorganizmov, a to tým, že ustanovuje pravidlá obmedzenia držby a nakladania s inváznymi nepôvodnými druhmi, povinnosti a oprávnenia osôb pri prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov, ustanovuje opatrenia na zamedzenie introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov, určuje pôsobnosť orgánov štátnej správy, štátnych organizácií a obcí a tiež zodpovednosť za porušenie povinností.
Zákon okrem iného upravuje aj pôsobnosť obce pri výkone samosprávy na úseku prevencie a manažmentu introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov.
Invázne nepôvodné druhy
Invázne nepôvodné druhy predstavujú jednu z hlavných hrozieb pre biodiverzitu a súvisiace ekosystémové služby, najmä v geograficky a evolučne izolovaných ekosystémoch, ako sú malé ostrovy. Riziká, ktoré takéto druhy predstavujú, sa môžu zvyšovať v dôsledku rastúceho svetového obchodu, dopravy, cestovného ruchu a zmeny klímy.
Hrozba pre biodiverzitu a súvisiace ekosystémové služby, ktorú predstavujú invázne nepôvodné druhy, má rozličné formy vrátane vážnych vplyvov na pôvodné druhy a štruktúru a fungovanie ekosystémov, a to zmenou biotopov, predátorským správaním, konkurenciou, prenosom chorôb, nahradením pôvodných druhov vo významnej časti ich oblasti výskytu a genetickými vplyvmi prostredníctvom hybridizácie.
Okrem toho môžu mať invázne nepôvodné druhy významný nepriaznivý vplyv aj na ľudské zdravie a hospodárstvo.
Zákon č. 150/2019 Z.z. ustanovuje všeobecnú, resp. základnú povinnosť pre každého, kto vykonáva činnosť, v súvislosti s ktorou môže dôjsť k úniku inváznych nepôvodných druhov uvedených v národnom zozname alebo v zozname ­Európskej únie do životného prostredia alebo šíreniu týchto inváznych nepôvodných druhov v životnom prostredí, aby prijal opatrenia na zamedzenie takého úniku alebo šírenia.
Európsky zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy
Objavenie sa nepôvodných druhov či už živočíchov, rastlín, húb, alebo mikroorganizmov na nových miestach nie vždy vzbudzuje obavy. Významná podskupina nepôvodných druhov sa však môže stať inváznou a môže mať závažný nepriaznivý vplyv na biodiverzitu a súvisiace ekosystémové služby, ako aj iný sociáln
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.