Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Posúdenie podania obcou v správnom procese

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Podanie je podstatný procesný úkon subjektu, keďže sa ním právne relevantne začína správne konanie, pokiaľ sa jeho začiatok predpokladá podľa § 18 ods. 1 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "správny poriadok"). Preto, aby nastali právne účinky, ktoré s podaním na príslušnú obec správny poriadok spája, je nevyhnutné, aby podanie spĺňalo všetky formálne a aj obsahové náležitosti, ktoré naň správny poriadok a osobitná právna úprava vzťahuje. Pritom opomenutie uvedených náležitostí nemusí mať vždy za následok zastavenie alebo zamietnutie správneho konania, predstavuje však prinajmenšom predĺženie jeho trvania.

Posúdenie podania obcou v správnom procese
Ing. JUDr.
Ladislav
Hrtánek
PhD.
Príklad č. 1:
Obec prijala návrh na začatie správneho konania elektronickou formou. Išlo o "obyčajné" elektronické podanie, pričom nebolo nijakým spôsobom autorizované a ani nebolo doplnené listinou s identickým obsahom a vlastnoručným podpisom navrhovateľa. Uvedená obec preto správne konanie nezačala. Konala obec v súlade s platným právom?
Podľa § 19 ods. 1 správneho poriadku podanie možno urobiť písomne v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe, alebo ústne do zápisnice. Podanie vo veci samej urobené v elektronickej podobe bez autorizácie podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci treba do troch pracovných dní doplniť v listinnej podobe, v elektronickej podobe autorizované podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci, alebo ústne do zápisnice. V kontexte uvedenej zákonnej právnej úpravy je potrebné vyvodiť záver, že obec konala v súlade s platným právom.
Príklad č. 2:
Obec prijala návrh na začatie správneho konania v elektronickej podobe bez autorizácie. Vzhľadom na to, že navrhovateľ nedoplnil svoj návrh v lehote troch pracovných dní autorizovaným elektronickým podaním podľa § 19 ods. 1 správneho poriadku, tak obec správne konanie nezačala. Preto navrhovateľ podal sťažnosť, v ktorej namietal, že ho obec mala upovedomiť o tejto jeho právnej povinnosti autorizovať elektronické podanie, pričom by tak neodkladne urobil. Preto považoval procesný postup obce za nezákonný a požadoval začatie správneho konania. Konala obec a navrhovateľ v súlade s platným právom?
Podľa § 19 ods. 1 správneho poriadku je nevyhnutné elektronické podanie bez autorizácie do troch pracovných dní autorizovať, pričom platí, že správny orgán na dodatočné doplnenie podania nevyzýva. Preto možno konštatovať, že obec konala v súlade s platným právom, keď správne konanie nezačala. Preto navrhovateľ nemal právo požadovať od obce vyhotovenie výzvy na autorizáciu elektronického podania.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Upozornenie:
Pri nedostatkoch formy podania, pod čo spadá aj nedostatok ohľadne autorizácie elektronického podania, platí, že správny orgán nemusí pomáhať navrhovateľovi s odstraňovaním formálnych nedostatkov jeho podania. Uvedené však neplatí pri obsahových nedostatkoch podania alebo návrhu navrhovateľa, ktorý je adresovaný obci, ktorá je správnym orgánom.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Príklad č. 3:
Obec prijala návrh na začatie správneho konania, ktorý bol podaný navrhovateľom. Uvedený návrh spĺňal všetky všeobecné obsahové náležitosti podania v správnom konaní podľa § 19 ods. 2 správneho poriadku. Obec uvedený návrh neakceptovala a správne konanie nezačala, pretože návrh na začatie správneho konania má presne stanovený formulár podľa osobitnej právnej úpravy, ktorý navrhovateľ nepoužil. Konala obec v súlade s platným právom?
Podľa § 19 ods. 1 správneho poriadku platí, že ak osobitný predpis ustanovuje povinnosť použiť na podanie určený formulár, podanie možno urobiť len použitím takého formulára. Pritom však obec môže poskytnúť navrhovateľovi súčinnosť ohľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.