Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nesúhlas k ohláseniu drobnej stavby

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Na obec ako stavebný úrad bolo doručené ohlásenie drobnej stavby „dreváreň“ (výmera 24 m²), ktorú chce stavebník umiestniť cca 30 cm od oplotenia suseda. Môže obec nesúhlasiť s realizáciou drobnej stavby tak, ako bola predložená, keďže jej realizáciou bude znemožnená údržba oplotenia a aj samotnej drobnej stavby, ktorej dažďové zvody sú v tesnej blízkosti oplotenia?

Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "stavebný zákon") v § 54 ustanovuje všeobecnú zásadu, že každú stavbu, jej zmenu alebo udržiavacie práce musí pred ich uskutočnením posúdiť stavebný úrad. V § 55 a § 56 stavebného zákona sú ďalej vymenované druhy stavieb a spôsob ich povoľovania. V § 57 stavebného zákona je upravené ohlasovanie stavieb stavebnému úradu.
Ohlásenie stavby predstavuje zjednodušený postup povoľovania stavieb. Uplatňuje sa predovšetkým na drobné stavby, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe (napr. k rodinnému domu a pod.), alebo na stavebné úpravy a udržiavacie práce na už zrealizovanej stavbe, preto nie je predpoklad, že by mohli byť v rozpore s územným plánom obce a že by sa ich uskutočnením mohlo podstatne ovplyvniť životné prostredie.
Podrobný postup stavebného úradu pri ohlásení drobnej stavby upravuje 
§ 57 stavebného zákona 
takto:

(1) Stavebník je povinný uskutočnenie stavieb, stavebných úprav a udržiavacích prác uvedených v § 55 ods. 2 vopred písomne ohlásiť stavebnému úradu. K ohláseniu drobnej stavby pripojí

j

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.