Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dodatočné povolenie stavby/nariadenie odstránenia nepovolenej stavby (3. časť)

Dátum: Rubrika: Správne právo Zo seriálu: Dodatočné povolenie stavby/nariadenie odstránenia nepovolenej stavby

V marcovom čísle časopisu prinášame pokračovanie seriálu od autorky JUDr. Gallovej, ktorá podrobne spracovala tému dodatočné povolenie stavby. V tretej časti seriálu sa dočítate o postupe stavebného úradu po splnení výzvy stavebníkom o dodatočnom povolení stavby a ďalšie zaujímavé informácie z tejto oblasti.

Postup stavebného úradu je čiastočne odlišný, ak ide o stavbu začatú na základe už vydaného, no neprávoplatného stavebného povolenia (alebo neprávoplatného rozhodnutia o povolení terénnych úprav, alebo neprávoplatného územného rozhodnutia, ak sa stavebné povolenie nevyžaduje).
V takomto prípade stavebný úrad začne konanie oznámením podľa § 88a ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "stavebný zákon"), ale stavebníka nevyzýva na predloženie dokladov. Súlad stavby s verejnými záujmami stavebný úrad posudzuje na základe záväzných stanovísk dotknutých orgánov a podkladov predložených v stavebnom konaní (alebo inom uskutočnenom konaní).
Oznámenie o začatí konania doručí súčasne stavebníkovi i ďalším účastníkom konania a dotknutým orgánom, s poučením o možnosti podať námietky (§ 61 ods. 1 stavebného zákona) atď.
Nebolo by však na mieste vyčítať stavebnému úradu, ak by aj v takomto prípade najskôr oznámil začatie konania len stavebníkovi a vyzval ho na predloženie niektorých nových dokladov, pokiaľ by takáto požiadavka mala svoje racionálne opodstatnenie (napr. ak došlo k podstatným zmenám v reálnom stave územia, alebo v právnej úprave, alebo ak vlastník pozemku oznámil stavebnému úradu, že dal stavebníkovi okamžitú výpoveď z nájmu pozemku pre podstatné porušenie zmluvy - uskutočňovanie stavby bez právoplatného stavebného povolenia a pod.).
Postup stavebného úradu po splnení výzvy stavebníkom
Ak stavebník výzvu splní,
stavebný úrad najskôr preskúma, či už priamo na podklade predložených dokladov nie je preukázaný rozpor stavby s verejnými záujmami
. Stavebný úrad na základe predložených dokladov preskúmava súlad stavby s územnoplánovacou dokumentáciou (územným plánom, územnoplánovacími podkladmi, územným rozhodnutím - ak bolo vydané) a súlad s verejnými záujmami chránenými osobitnými predpismi (ochrana jednotlivých zložiek životného prostredia, sietí technického vybavenia územia atď.).
Ak je takýto rozpor preukázaný, je bezpredmetné uskutočňovať procesné úkony vo vzťahu k dodatočnému povoleniu stavby a zaťažovať takýmito úkonmi účastníkov konania (zásada minimálneho zaťažovania účastníkov konania a iných osôb - posledná veta § 3 ods. 4 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "správny poriadok"). V takom prípade stavebný úrad pristúpi priamo k procesným úkonom smerujúcim k rozhodnutiu o nariadení odstránenia stavby.
Príklady:
1. Štátnym stavebným dohľadom vykonaným z vlastného podnetu sa zistí, že stavebník začal uskutočňovať nepovolenú stavbu autoopravovne a čerpacej stanice pohonných hmôt pre motorové vozidlá. Na základe výzvy podľa § 88a ods. 1 stavebného zákona predloží stavebnému úradu požadované doklady. Medzi nimi je (nesúhlasné) záväzné stanovisko dotknutého orgánu, v ktorom žiada nariadiť odstránenie stavby, keďže sa nachádza v II. stupni ochranného pásma vodárenského zdroja pitnej vody, a uvádza požiadavky na zabezpečenie ochrany tohto zdroja pri odstraňovaní stavby, ktoré žiada zapracova
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.