Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

PET obaly nie sú len pre nealkoholické nápoje

Dátum: Rubrika: Editoriál

Koncom 80. rokov minulého storočia bola na československý trh uvedená novinka – nealkoholický nápoj balený v nových plastových fľašiach z polyetyléntereftalátu (ďalej len „PET“). Nový obal si získal obľubu u spotrebiteľov a zakrátko aj u výrobcov a plničov ďalších nealkoholických nápojov, najmä minerálnych vôd. Dôvodov rýchleho rastu obľuby tohto obalu u producentov nápojov bolo hneď niekoľko – ľahkosť, nerozbitnosť, hygienický aspekt, obal bol jednorazový a odpadli problémy so zvozom vratných obalov a ich prípravou pre ďalšie, opakované použitie. Nezanedbateľnou bola aj nižšia nadobúdacia cena obalu.

PET sa nakrátko stal jedným z najpoužívanejších plastov na obalové účely a postupne vytláčal aj mnohé sklenené obaly a fľaše. Do PET sa už nebalili len nealkoholické nápoje, ale postupne aj víno, pivo, olej, ovocné šťavy či lieky, drogéria, čistiace a dezinfekčné potreby atď. Ako však rástla jeho spotreba a rozširovanie aplikácií jeho použitia, rástol aj odpor a tlak na obmedzovanie spotreby PET obalov. Dôvodom bol a stále je narastajúci odpad z použitých obalov a problémy s jeho zhodnocovaním, recykláciou. Odpad z použitých PET obalov totiž tvorí zvyšujúci sa podiel v plastovej frakcii komunálneho odpadu, no tvorí aj nezanedbateľnú časť tzv. "litteringu" - nelegálneho odpadu v prírode.
Špecifikum rôznorodosti PET obalov
Snahy o riešenie problémov s PET obalmi, ako aj obmedzenie ich spotreby sa žiaľ väčšinou orientujú len na fľaše od nealkoholických nápojov. Keďže ide o najväčšiu skupinu obalov, pričom sú relatívne dobre podchytené údaje o ich spotrebe a výskyte na trhu, a tým aj potencionálnom objeme odpadu z nich, táto zvýšená pozornosť viedla v roku 2019 až k prijatiu zákona č. 302/2019 Z.z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ktorým sa zavádza zálohovanie PET nápojových obalov a kovových nápojových obalov.
Z kvantitatívneho hľadiska tvoria PET fľaše od nealkoholických nápojov určite najväčšiu skupinu odpadov z obalov, ale sú z hľadiska dopadov na životné prostredie najnebezpečnejší obalový odpad? Možno len pre "dlhovekosť", ale tú majú všetky plasty a obaly z nich. Zvyškový objem balenej tekutiny (napr. minerálnej vody) pomaly vytekajúci z fľaše pohodenej na skládke v komunálnom odpade a ani voľne v prírode u
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.