Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kompost vráti pôde potrebné živiny, bojuje proti klimatickým zmenám a prináša zdravšie potraviny

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Kompost vyrobený z vyzbieraného bioodpadu pomáha pôde získať späť potrebné živiny. Na stoloch tak môžeme mať zdravšie potraviny a každý z nás môže správnym triedením bioodpadu prispieť k boju proti klimatickým zmenám.

Tak, ako sa staráme o naše zdravie a snažíme sa telu dopriať zdravú stravu, mali by sme rovnako myslieť aj na kvalitu pôdy, z ktorej túto potravu získavame.
Ľudské zdravie je totiž prepojené s pôdou
a vypestovanými plodinami. Mnohé z toho, čo dáme do pôdy, sa prejaví na našom zdraví. Preto je dôležité, ako sa k pôde správame a aké živiny jej doprajeme. Za posledných 50 až 60 rokov sa v slovenskom poľnohospodárstve používali vo významnej miere syntetické hnojivá. Pôda tak prichádzala o organickú zložku, strácala štruktúru i zdravie. Aj preto má dnes takmer polovica našich polí problémy - okrem chýbajúcich živín nevie dostatočne zadržiavať vodu a pôdy sú ohrozované eróziou. Výsledok sme videli napríklad počas tohtoročného leta, keď na poliach pre chýbajúcu vlahu a dlhotrvajúce sucho hlásia poľnohospodári polovičné zníženie produkcie kukurice na zrno a o tretinu slabšiu úrodu cukrovej repy. Na druhej strane, so začiatkom jesene prudké dažde spôsobili povodne. Aj v tomto prípade je problémom zhutnená pôda, ktorá nie je schopná vlahu zadržať a odviesť do podzemných vôd.
Ako môže odpad pomôcť pôde?
Keď pôde dodáme organickú hmotu v podobe kompostu, začína vytvárať štruktúru a dokáže absorbovať a hlavne uchovávať vodu ako špongia.
"Riešenie, ako do pôdy dostať všetko potrebné, máme doma aj my, obyvatelia. Je to kuchynský a zelený odpad, ktorý správnym triedením vieme v špecializovaných zariadeniach využiť a vyrobiť z neho kompost. Práve tak, ako môže kompost vyrobiť poľnohospodár z hnoja, digestátu či iného biologicky rozložiteľného odpadu zo svojej činnosti.
Stratili sme však trpezlivosť, ktorá v prirodzenom kolobehu v prírode zohráva veľmi dôležitú úlohu a zdá sa nám ľahšie doplniť minerály umelo,"
hovorí Martina Gaislová, riaditeľka spoločnosti JRK Slovensko, ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti zberu a triedenia odpadov. Jej tím odborníkov získava skúsenosti zo zahraničia a pre slovenské samosprávy pripravuje riešenia, ktoré sa osvedčili v iných krajinách.
Každý z nás už určite počul výrazy zero waste alebo cirkulárna ekonomika. Základom je, aby sme vyprodukovali čo najmenej odpadu a ak nejaký vytvoríme, aby sme ho vedeli správne využiť ako náhradu primárnych zdrojov. Obehové hospodárstvo vymyslela príroda, pretože všetko, čo v nej vznikne, sa prirodzene rozloží a je zdrojom živín pre ďalšiu generáciu organizmov. Rovnako je to s biologicky rozložiteľnými odpadmi z domácností.
Ako môže kompost ovplyvniť klimatickú zmenu?
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.