V článku sa pozrieme na faktory s vplyvom na mikrobiologickú kvalitu kompostu. Čím viac týchto faktorov zohľadníme v procese zberu, skladovania a spracovania biologicky rozložiteľných odpadov, tým cennejšiu surovinu vyrobíme. Tento článok vychádza hlavne z konceptu potravinovej siete pôdy „Soil Food Web“ Dr. Elaine Ingham s viac ako 40-ročnými skúsenosťami s obnovou degradovanej pôdy.
Vysoko kvalitný kompost má okrem vyššej hodnoty a ceny aj oveľa širšie spektrum aplikácií v porovnaní s nekvalitným kompostom s dopadom na nás všetkých. Je preto v našom záujme a príležitosťou každého účastníka procesu spojeného s kompostovaním, aby sme kompostovali správne.
Treba však upozorniť na skutočnosť, že v prevádzkových podmienkach nie je možné zohľadniť všetky menované faktory. Dôležité je poznať ich, aby sme vedeli urobiť lepšie rozhodnutia, nie aby sme sa frustrovali alebo už dopredu obávali zlyhania. Cieľom je, aby sme produkovali naozaj kvalitný kompost. Dosiahneme to tak, že zohľadníme v zmysluplnej miere čo najviac z nasledujúcich aspektov:
1. Mix vstupných surovín predurčuje mikrobiálnu diverzitu kompostu, pretože s rôznymi vstupnými surovinami prichádza rôzny mikrobióm. Na spustenie procesu kompostovania síce stačí len slama a hnoj, no ak chceme docieliť naozaj vysok