Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Biologická kvalita kompostu rozmenená na drobné

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

V článku sa pozrieme na kompost spôsobom, ktorý je pre biocirkularitu a trvalú udržateľnosť nevyhnutný a podstatný. Sleduje pôdny život v kolobehu darov prírody, na ktoré sme si dennodenne zvykli, až ich považujeme za samozrejmé. Že samozrejmé nie sú, zisťujeme nielen vďaka zmenám v regulácii klímy a mikroklímy, strate vody, ale aj cez nutričnú podvýživu a civilizačné choroby. Keď sa na kompostovanie pozrieme nie očami odpadára, ale ako na nevyužitý zdroj biodiverzity pôdneho života, tak zistíme, že kompostovanie v sebe skrýva nečakane vysoký potenciál. Čím skôr potenciál kompostovania využijeme v praxi, tým rýchlejšie sa začne náš svet meniť k lepšiemu, a to či už množstvom vody zadržanej v krajine, množstvom uhlíka uviazaného v pôde, alebo aj živinovo bohatými chutnými potravinami. Cieľom tohto článku je priblížiť, kde sa skrýva zdroj výhod v závislosti od biologickej kvality kompostu a na čo si dať pri kompostovaní pozor.

Ako príklad možno uviesť chuť voňavého nafúknutého chleba, pri ktorého výrobe sme použili nielen múku a vodu, ale aj kvások a kvasinky, vďaka ktorým získala múka zmyslovo hodnotné vlastnosti. Analogicky ku kvásku, ak chceme dodať vitalitu a úrodnosť pôde a krajine, pracujeme s kvalitným kompostom.
Pre ilustráciu možných prínosov začneme od konca. Odporúčané aplikačné dávky kompostu sa významne líšia, možno prekvapivo, až v rozsahu troch rádov (tab. 1).
Tabuľka 1 Odporúčané aplikačné dávky kompostu

Odporúčaná aplikačná
dávka kompostu

Zdroj

Zdôvodnenie

0,4 t/ha

40 g/m2

jednorázová aplikácia

Dr. David Johnson [1]

Biologicky kvalitný kompost slúži primárne ako mikrobiálny inokulát (očkovacia látka), nie ako hnojivo. Odporúčaná dávka vychádza z poznatku, že zdravý mikrobióm je dôležitejší ako organická hmota či dodávanie živín formou hnojiva (0,4 t/ha). Ak pôda obsahuje minimálne množstvá uhlíka, je vhodné doplniť štartovacie množstvo organickej hmoty (2 – 10 t/ha)

Tento pohľad potvrdzujú nasledujúce pozorovania:

– Zdravé lesy s pôdou s nízkym obsahom rozpustných živín, no s mikrobiomómom v rovnováhe sú vysoko produkčné.

– Bylinky sú schopné syntézy cenných látok aj v „chudobnej“ pôde.

– Primárna sukcesia pôdy, kde rastliny vrátane stromov dokážu prežiť bez pôdy v štrbinách skál, chodníkov či asfaltu.

Kompost vysokej biologickej kvality dokážu s menšími rizikami produkovať vermikompostárne, malé kompostárne, záhradné a komunitné kompostovanie.

2 – 10 t/ha

200 – 1000 g/m2

jednorázová aplikácia

Dr. Elaine Ingham [2]

20 – 40 t/ha

3 kg/m2

pravidelná aplikácia

konvenčne odporúčané

Takýto kompost slúži primárne ako hnojivo/zdroj organickej hmoty.

Kompost ako zdroj organickej hmoty produkujú primárne veľkokapacitné kompostárne spracujúce komunálny biologicky rozložiteľný odpad. Silne zdegradovanú pôdu (ľudskými zásahmi alebo po prírodnej katastrofe) takýmto kompostom nezachránime. Prínos veľkokapacitného kompostovania spočíva primárne v predchádzaní vzniku skleníkových plynov, ktoré by vznikali,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.