Účtovanie poskytovania stravy vo vlastnom stravovacom zariadení v sústave jednoduchého účtovníctva + DPH

OAO ID: 2348 Zodpovedané: 22. 01. 2015

Plné znění otázky

Účtovná jednotka má vlastné stravovacie zariadenie a poskytuje reštauračné služby. Účtovná jednotka je platitteľom DPH a účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva. V priebehu bežného účtovného obdobia, ktorým je kalendárny rok, nakupuje suroviny do kuchyne (múku, cukor, mäso, koreniny a pod.), z ktorých pripravuje jedlá na denné menu a tiež tzv. minútkové jedlá. Nákup týchto surovín účtuje ako výdavok ovplyvňujúci základ dane. Cena denného menu je 3 €. V tejto cene, ktorou sú 3 €, poskytuje stravu aj vlastným zamenstnancom vo vlastnom stravovacom zariadení, vo vlastnej reštaurácii. Na stravu prispieva zamestnávateľ vo výške 55 % z 3 €, čo je 1,65 €a zamestnanci doplácajú zvyšných 1,35 € za každé jedlo. Na konci mesiaca každý zamestnanec prinesie pokladníčke peniaze v sume 1,35 € x počet obedov, pokladníčka vypíše príjmový pokladničný doklad a zároveň dá zamestnancovi podpísať protokol o počte zjedených jedál za daný mesiac, pričom zamestnanec podpisom tohto protokolu potvrdzuje, že za dané jedlá aj zaplatil. Následne dá pokladníčka tento protokol a príjmový doklad účtovníčke a účtovníčka na základe tohto príjmového dokladu a protokolu účtuje nasledovné:

1. Prijaté peniaze od zamestnancov do pokladnice: 1,35 € za 1 obed x počet obedov mínus DPH z každého obeda, čo je 0,22 €. Účtovanie: peňažný denník, pokladnica, príjem ovplyvňujúci základ dane, čiže príjmom ovplyvňujúcim základ dane je 1,13 € za každý poskytnutý obed zamestnancovi, pričom pre výpočet platí: 1,35 € - 0,22 €= 1,13 €. Samotná DPH potom predstavuje účtovanie v peňažnom denníku v časti pokladnica ako účtovanie o príjme neovplyvňujúcom základ dane, pričom pre výpočet sumy DPH platí: DPH z prijatého plnenia je 1,35 € / 1,2 = 1,13 €, čo je základ DPH. 1,35 € - 1,13 € = 0,22 €, a to je DPH.

2. Príspevok zamestnávateľa: 1,65 € a toto už účtuje v rámci uzávierkových účtovných operácií ako výdavok ovplyvňujúci základ dane, keďže o skutočných výdavkoch už účtovala pri nákupe surovín. Otázky: 1. Je vyššie uvedené účtovanie správne? 2. Je postup výpočtu DPH správny? 2. Nemohla by účtovná jednotka účtovať o výdavku vo výške 1,65 € v rámci uzávierkových účtovných operácií, čo je príspevok zamestnávateľa, ako o daňovom výdavku, hoci raz už o daňových výdavkoch účtovala v priebehu bežného účtovného obdobia, a síce nákup surovín do kuchyne na prípravu denného menu a tzv. minútkových jedál. Z týchto surovín sa totižto pripravuje aj strava pre zamestnancov.

Odpověď

Související dokumenty

Súvisiace články

Obstaranie stravných lístkov a cenín v obci
Vyúčtovanie príspevkov na cestovné
Použitie verejných prostriedkov na reprezentáciu a propagáciu
Stravovanie zamestnancov v roku 2017
Stravné v rozpočtovej organizácii
Výkon kontrolnej činnosti podľa pravidiel finančnej kontroly
Zásady účtovníctva a systém finančného riadenia pre vedúce školských jedální (II.)
Účtovanie stravných lístkov
Stravovanie zamestnancov školy nielen z pohľadu účtovníctva
Poskytovanie stravných lístkov
Právne postavenie a platové pomery starostov obcí (6. časť)
Nároky zástupcu starostu vyplývajúce zo zákona
Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (4. časť)
Účtovanie školského stravovania
Účtovanie stravného
Účtovanie stravných lístkov a finančného príspevku na stravovanie
Stravovanie zamestnancov štátnych ROPO a spôsoby jeho účtovania
Postavenie starostov, poslancov, členov komisií a hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (II.)
Príplatok na stravné
Stravovanie základnej školy podľa aktuálneho zákona o  rozpočtových pravidlách

Súvisiace otázky a odpovede

Obedy pre zamestnancov od neplatiteľa DPH
Účtovanie stravných lístkov
Účtovanie stravných lístkov
Stravovanie zamestnancov vo vlastnej reštaurácii
Stravné lístky za predchádzajúci mesiac
Možnost odečtu 45 % podílu zaměstnance za stravenky ze sociálního fondu jako nezdanitelná částka?
Vzdelávanie zamestnancov
RZZP za rok 2015 z hľadiska JÚ, PÚ a dani z príjmov
Naše interné gastrolístky, resp. ich fakturácia
Stravné poukážky a ich nominálna hodnota
Poskytovanie stravného pre zamestnancov školy počas dovolenky a PN
Pružný pracovný čas a nárok na stravné lístky
Cestovné náhrady zamestnancov pracujúcich v zahraničí
Stravné lístky na konci zdaňovacieho obdobia
Stravné lístky
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Nárok na stravné
Hodnota stravných lístkov
Mzdové náklady a ich refundácia

Súvisiace predpisy

§ 22 odst. 1 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty
§ 49 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty
§ 50 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty
§ 51 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty