Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zverenie majetku obce do správy správcu

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Majetok obce tvoria hnuteľné a nehnuteľné veci vrátane finančných prostriedkov, ako aj pohľadávky a iné majetkové práva, ktoré sú vo vlastníctve obce podľa zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. (ďalej len „zákon o majetku obcí“) alebo ktoré obec nadobudne do vlastníctva prechodom z majetku Slovenskej republiky na základe zákona o majetku obcí alebo osobitného predpisu, alebo vlastnou činnosťou.

S takýmto svojím majetkom, ktorý je definovaný v ustanovení § 1 ods. 2 zákona o majetku obcí, obec hospodári priamo alebo prostredníctvom tzv. správcu majetku obce (§ 6 ods. 1 zákona o majetku obcí). Správcom obecného majetku môžu byť len rozpočtové organizácie obce (najčastejšie napr. školy, škôlky) alebo príspevkové organizácie obce (napr. rôzne obecné organizácie sociálnych alebo kultúrnych služieb).

Podľa § 6a ods. 1 zákona o majetku obcí správa majetku obce vzniká tromi spôsobmi:

  1. zverením majetku do správy správcu alebo mestskej časti – ide o prvé zverenie správy majetku obce, a to z obce na správcu. Obec zveruje svoj majetok do správy správcu zriaďovacou listinou pri zriadení tohto správcu/organizácie (§ 6a ods. 2 zákona o majetku obcí). Obec môže za podmienok určených v zásadách hospodárenia s majetkom obce správcovi zveriť do správy ďalší majetok obce alebo odňať správu majetku obce;
  2. prevodom správy majetku obce – v tomto prípade sa prevádza správa majetku obce z jedného správcu, ktorému bol zverený majetok obce do správy, na iného správcu. Sú to prípady, keď si správcovia/organizácie medzi sebou zmluvne prevádzajú správu majetku obce. Patrí sem aj zámena správy majetku obce (§ 6a ods. 4 zákona o majetku obcí). Prevod správy majetku obce medzi správcami sa uskutočňuje zmluvou o prevode správy. Zmluva o prevode správy musí mať písomnú formu a musí obsahovať okrem náležitostí ustanovených v osobitnom predpise (§ 43 až 51 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.) aj určenie predmetu prevodu, účel jeho využitia, deň prevodu a dohodnutú cenu, ak je prevod odplatný. Na platnosť zmluvy o prevode správy sa vyžaduje súhlas obce, ak to určia zásady hospodárenia s majetkom obce. Správcovia si môžu zmluvou o zámene správy vzájomne vymeniť majetok obce vo svojej správe. Zmluva o zámene správy, ako aj zmluva o prevode správy musia obsahovať všetky náležitosti;
  3. nadobudnutím majetku do vlastníctva obce vlastnou činnosťou správcu – správca podľa ustanovenia § 6a ods. 4 zákona o majetku obcí nemôže nadobudnúť majetok do svojho vlastníctva, ale tento majetok nadobúda do vlastníctva obec, ide o automatický vznik správy majetku obce tým, že správca svojou činnosťou zabezpečí nadobudnutie majetku (napr. činnosťou organizácie) a tým je mu tento majetok automaticky aj zverený do správy.

Majetok obce býva zverený do správy napr. na základe protokolu o odovzdaní a prevzatí majetku obce do správy, podľa ustanovenia § 6a ods. 1 písm. a) zákona o majetku obcí. Prílohou odovzdávacieho protokolu by mala byť inventárna karta daného majetku a ak sa už majetok obce odpisoval, prehľad zaúčtovaných odpisov. Do správy môže byť zverený majetok, ktorý bol obstaraný za pomoci finančných prostriedkov zriaďovateľa, ale aj majetok obstaraný z finančných prostriedkov štátneho rozpočtu, majetok, ktorý sa už v obci odpisoval, odpisovaný majetok, ktorý sa ešte v obci nezačal odpisovať, ale aj majetok, ktorý sa neodpisuje.

V praxi zverenie majetku do správy schvaľuje obecné/mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí.

Vysvetlivky: PO – príspevková organizácia, RO – rozpočtová organizácia, ŠR – štátny rozpočet, DHM – dlhodobý hmotný majetok.

Obec (zriaďovateľ) – účtovanie

1. Obec zveruje do správy rozpočtovej organizácie novopostavenú budovu školy, obstaranú z prostriedkov zriaďovateľa, budova sa v obci už odpisovala.

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Zverenie budovy do správy zriadenej RO, PO na základe protokolu:

odúčtovanie obstarávacej ceny

odúčtovanie oprávok

odúčtovanie zostatkovej ceny do pohľadávok voči RO

 

500 000,−

12 500,−

487 500,–

 

 

081

355

 

021

2.

Zúčtovanie poskytnutého kapitálového transferu do nákladov vo vecnej a v časovej súvislosti s odpismi účtovanými v RO

 

12 500,–

 

584

 

355

Poznámka: Podobne sa postupuje aj pri ostatných účtoch triedy 0 – Dlhodobý majetok (022, 023, 028, 031).

V praxi sa často využíva pri odúčtovaní majetku obce zaradenie tohto majetku na podsúvahové účty pre prehľadnosť evidencie zvereného majetku.

2. Obec zveruje do správy rozpočtovej organizácie majetok obstaraný z prostriedkov zriaďovateľa, ktorý sa neodpisuje alebo ktorý sa ešte nezačal odpisovať.

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály