Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zverejňovanie v praxi organizácií samosprávy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Príspevok sa v podstatnej miere venuje často kladeným otázkam v ap­likačnej praxi zverejňovania povinných údajov, t. j. uzatvorených zmlúv, faktúr a vystavených objednávok. Súčasťou príspevku je aj vzorová interná smernica k zverejňovaniu, ktorá predstavuje fakultatívnu (nepovinnú) možnosť pre subjekty územnej samosprávy.

Príspevok vám prinesie odpovede na otázky: Čo všetko treba zverejniť? Ako postupovať pri zverejňovaní dodatkov a dohôd? Aké platia lehoty pre zverejňovanie? Takisto som pripravil rôzne upozornenia na časté nedostatky formálneho a vecného charakteru, ktoré sa svojím obsahom týkajú témy povinného zverejňovania faktúr, zmlúv a objednávok. Normatívny právny akt, ktorý sa vyskytuje v príspevku a venuje sa inštitútu zverejňovania, je zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 211/2000 Z. z.“). V súčasnosti je zákon č. 211/2000 Z. z. bez novely a platí v súčasnom stave plne pre rok 2018.

Na úvod treba objasniť, že medzi povinné údaje, ktoré subjekt verejnej správy má mať na webovom sídle (t. j. na internetovej stránke) zverejnené, patria aj údaje, ktoré nemajú súvis iba s faktúrami, so zmluvami alebo s vystavenými objednávkami. Povinné údaje predstavujú aj:

  1. spôsob zriadenia povinnej osoby, jej právomoci a kompetencie a opis organizačnej štruktúry,
  2. miesto, čas a spôsob, akým možno získavať informácie; informácie o tom, kde možno podať žiadosť, návrh, podnet, sťažnosť alebo iné podanie,
  3. miesto, lehota a spôsob podania opravného prostriedku a možnosti súdneho preskúmania rozhodnutia povinnej osoby vrátane výslovného uvedenia požiadaviek, ktoré musia byť splnené,
  4. postup, ktorý musí povinná osoba dodržiavať pri vybavovaní všetkých žiadostí, návrhov a iných podaní vrátane príslušných lehôt, ktoré je nutné dodržať,
  5. prehľad predpisov, pokynov, in­štrukcií, výkladových stanovísk, podľa ktorých povinná osoba koná a rozhoduje alebo ktoré upravujú práva a povinnosti fyzických a právnických osôb vo vzťahu k povinnej osobe,
  6. sadzobník správnych poplatkov, ktoré povinná osoba vyberá za správne úkony, a sadzobník úhrad za sprístupňovanie informácií.

Uvedené náležitosti nie sú vždy povinné. Ak subjekt verejnej správy nemá vlastný interný akt – sadzobník poplatkov, za ktoré vyberá povinná osoba (subjekt verejnej správy) poplatky za úhrady na účely sprístupnenia informácií, nemá povinnosť takýto sadzobník mať v účinnosti. Upozorňujem, že takýmito nákladmi sú napr. skenovanie, kopírovanie, napaľovanie údajov na CD alebo USB, či iný záložný zdroj dát.

Spôsob zverejnenia uvedených údajov nie je zákonom priamo určený. To znamená, že zverejnenie zriadenia povinnej osoby, právomoci, kompetencie, opis organizačnej štruktúry aj prehľad zákonov a normatívnych aktov, na základe ktorých rozhoduje a koná daný subjekt verejnej správy, môže uverejniť na svojom webovom sídle alebo aj prostredníctvom nástenky, či úradnej tabuli v obci.

Upozornenie: Povinnosť zverejňovať dodávateľské zmluvy a dohody sa vzťahuje plne aj na školskú jedáleň. Typickými zmluvami, ktoré sa povinne zverejnia, sú zmluvy na dodávku potravín, zmluvy na dodávku školského ovocia, odvoz oleja a jeho likvidácia, nákup čistiacich potrieb, dodávky mlieka a mliečnej desiatej pre žiakov.

Rovnako uvádzam, že v dôsledku nového zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa charakter zverejňovaných údajov (faktúr, zmlúv a objednávok) nemení. Treba upozorniť, že súkromné e-mailové adresy zamestnancov alebo dodávateľov, či subdodávateľov používajú právnu ochranu a sú predmetom ochrany osobných údajov. Podpisy, tak ako doteraz, podliehajú ochrane a treba ich prekryť a nezverejniť (pozn.: to platí aj pre podpis štatutára subjektu verejnej správy a aj dodávateľa). Rovnako to platí aj pre súkromné telefónne čísla a kontakty.

Otázka z praxe: Ako postupovať, ak zmluvnou stranou je fyzická osoba – podnikateľ?

V uvedenom prípade sa osobné údaje a ich ochrana nevzťahuje na fyzické osoby – podnikateľov. V prípade, že táto osoba má uvedené v zmluve alebo dohode, či dodatku súkromné číslo, číslo občianskeho preukazu alebo súkromnú e-mailovú adresu, takýto údaj sa prekryje a nezverejní. Údaje o daňovej identifikácii, identifikačné číslo alebo identifikačné číslo pre účely dane z pridanej hodnoty nepodliehajú ochrane a môžu sa zverejňovať bez rozdielu.

Pomôcka: Ak si zamestnanec nie je istý, či údaj zverejniť alebo nie, postupuje podľa všeobecných informácií z webového sídla. To znamená, že zverejní iba tie údaje o zamestnancovi subjektu, štatutárneho orgánu subjektu, dodávateľa a pod., ktoré sú uvedené na webovom sídle alebo na skoršie uzatvorených a zverejnených zmluvách, dohodách alebo dodatkoch k nim.

Zverejňovanie zmlúv v otázkach a odpovediach

? Otázka: Základná škola uzatvára s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zmluvu, pričom škola má svoje webové sídlo. Kto a kedy má zverejniť zmluvu?

Podľa zákona č. 211/2000 Z. z. je rozhodujúce prvé zverejnenie zmluvy, to znamená, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejní zmluvu v Centrálnom registri zmlúv, škola uverejní zmluvu na svojom webovom sídle dodatočne. Upozorňujem, že vždy treba uverejniť zmluvu na webovom sídle školy, ak je táto zverejnená i v Centrálnom registri zmlúv.

Rozhodujúce obdobie podľa ustanovenia § 5a ods. 13 zákona č. 211/2000 Z. z. (pozn.: podľa ktorého, ak je zmluva zverejnená viacerými spôsobmi alebo viacerými účastníkmi zmluvy, rozhodujúce je prvé zverejnenie zmluvy) platí len v prípade posúdenia účinnosti právneho vzťahu (úkonu) a dodržania lehoty uverejnenia.

? Otázka: Ako postupuje subjekt územnej samosprávy pri právnom úkone s orgánom štátnej správy?

Pre samosprávu neplatí rozhodujúci d

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály