Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom za rok 2016

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku upozorníme na povinnosť subjektov verejnej správy zúčtovať finančné vzťahy so štátnym rozpočtom za rok 2016 podľa Ministerstvom financií SR vydaného pokynu Ministerstva financií SR č. MF/008861/2017-441 na zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom za rok 2016 pre ústredné orgány štátnej správy, príspevkové a rozpočtové organizácie, podnikateľské subjekty, neziskové organizácie a ďalšie subjekty, ktorým boli poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu“ (ďalej len „pokyn č. MF/008861/2017-441“), ktorý bol zverejnený na webovom sídle http://dotacie.mfsr.sk a vo Finančnom spravodajcovi v elektronickej forme na webovom sídle Ministerstva financií SR v sekcii Legislatíva/Finančný spravodajca.

Ministerstvo financií SR v súlade s § 8a ods. 7 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) vydalo pokyn č. MF/008861/2017-441, podľa ktorého predmetom finančného zúčtovania so štátnym rozpočtom za rok 2016 vo väzbe na obce a ROPO sú najmä:

  1. kapitálové transfery poskytnuté podnikateľským subjektom, príspevkovým organizáciám, neziskovým organizáciám, verejným vysokým školám a iným subjektom vedené na účtoch v Štátnej pokladnici rozpočtované v rozpočte na rok 2016, vrátane dotácií poskytnutých zo štátneho rozpočtu fyzickým a právnickým osobám;
  2. bežné transfery poskytnuté podnikateľským subjektom, príspevkovým organizáciám, štátnym fondom, verejným vysokým školám, občianskym združeniam, nadáciám a ostatným neziskovým právnickým osobám, súkromným školám a súkromným školským zariadeniam, cirkevným školám a cirkevným školským zariadeniam, cirkvám, ďalším organizáciám a subjektom v roku 2016 vrátane tých, ktoré boli poskytnuté po 1. októbri a možno ich v súlade s § 8 ods. 5 zákona o rozpočtových pravidlách použiť do 31. 3. 2017.

Pri kapitálových transferoch je pri zúčtovaní potrebné dodržať časové obmedzenie ich použitia podľa § 8 ods. 4 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy:

  1. ak bol kapitálový transfer poskytnutý v roku 2014 a nebol doteraz zúčtovaný, je predmetom zúčtovania najneskôr za rok 2016,
  2. ak bol kapitálový transfer poskytnutý v roku 2015, bude predmetom zúčtovania v roku, ktorý nasleduje po roku jeho úplného vyčerpania, resp. po ukončení akcie alebo splnení účelu, na ktorý bol poskytnutý, a to najneskôr za rok 2017.

Zásady zúčtovania finančných vzťahov so štátnym rozpočtom za rok 2016

Zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom sa realizuje:

  1. predložením zúčtovania v stanovenej forme a v určenom termíne,
  2. poukázaním finančných prostriedkov vyplýva
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály