Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Záverečný účet obce za rok 2019

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Obce zostavujú záverečné účty v čase mimoriadnej situácie, ktorá bola na území Slovenskej republiky vyhlásená v súlade so zákonom č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným vírusom SARS-CoV-2. V príspevku sa venujeme zostaveniu záverečného účtu obce, upozorníme a pripomenieme si niektoré zmeny pri predkladaní a zverejňovaní záverečného účtu obce.

Na úvod treba upozorniť na účinný zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 67/2020 Z. z.“). Týmto zákonom sa ustanovujú opatrenia v oblastiach, ktoré sú v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorých cieľom je zmiernenie negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19 (ďalej len „pandémia“). Opatrenia v zákone č. 67/2020 Z. z. okrem úpravy rozpočtových pravidiel v zákone č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) riešia aj termín prerokovania návrhu záverečného účtu v obecnom zastupiteľstve. Podľa § 16 ods. 12 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy obec má povinnosť do 6 mesiacov od skončenia rozpočtového roka prerokovať v obecnom zastupiteľstve návrh záverečného účtu. V súlade s § 20 ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. počas obdobia pandémie sa lehoty podľa osobitných predpisov považujú za dodržané, ak obec ako účtovná jednotka zmeškané povinnosti splní do konca tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie alebo do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania podľa § 21 ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. podľa toho, ktorá z lehôt uplynie skôr.

Z uvedeného vyplýva, že obec má oprávnenie predložiť návrh záverečného účtu v lehote do konca tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. Otázka je, či obce možnosť posunúť lehotu pre prerokovanie záverečného účtu budú využívať. Obce sa momentálne nachádzajú v situácii poklesu ich celkových príjmov, čo je spôsobené nielen poklesom vlastných príjmov z dôvodu utlmenia činnosti úradov, ale najmä poklesom podielových daní zo štátneho rozpočtu (výnosu dane z príjmov fyzických osôb). Tento pokles príjmov je sprevádzaný potrebou zvýšených výdavkov v súvislosti s prijímaním preventívnych opatrení zameraných na ochranu života a zdravia obyvateľov obce. V tejto situácii preto odporúčame, ak je to možné, prerokovať návrh záverečného účtu v čo najskoršom termíne, aby obec mala možnosť čo najskôr použiť prebytok rozpočtu cez rezervný fond, prípadne cez iné peňažné fondy. Zákonom č. 67/2020 Z. z. sa totižto obci umožňuje počas obdobia pandémie až do 31. decembra 2021 na základe rozhodnutia zastupiteľstva použiť na úhradu bežných výdavkov prostriedky rezervného fondu, kapitálové príjmy a návratné zdroje financovania. Tento spôsob rozpočtového hospodárenia nebude porušením § 10 ods. 7 a 9, § 12 ods. 3 a § 17 ods. 2 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy.

Zostavenie záverečného účtu

Obec pri spracovaní záverečného účtu postupuje podľa § 16 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Východiskom zostavenia záverečného účtu a jeho dôležitou súčasťou je vysporiadanie finančných vzťahov obce a najmä zúčtovanie finančných prostriedkov vyplývajúcich z týchto vzťahov.

Obec finančne usporiada svoje hospodárenie vrátane finančných vzťahov:

  1. k štátu, t. j. najmä k štátnemu rozpo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály