Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zákonnosť a transparentnosť prevodov majetku obce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zámerom príspevku je objasnenie prevodov majetku obce s využitím zákonných možností a disponovaním s majetkovými právami vzhľadom na dikciu zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o majetku obcí“).

Charakteristika spôsobov prevodu obecného majetku

Prevody majetku obce na iné orgány verejnej správy, fyzické osoby či právnické osoby (ako nadobúdatelia) môže obec realizovať prostredníctvom zákonných možností, ktorými sú podľa § 9a ods. 1 zákona o majetku obcí:

  • obchodná verejná súťaž,
  • dobrovoľná dražba alebo
  • priamy predaj najmenej za cenu vo výške všeobecnej hodnoty majetku stanovenej podľa osobitného predpisu.

Ust. § 9a zákona o majetku obcí zadefinovali okrem taxatívne vymenovaných spôsobov prevodu majetku aj iné povinnosti, ktoré sa s prevodom obecného majetku spájajú. Podmienkou uskutočnenia prevodu majetku obce na základe obchodnej verejnej súťaže, dobrovoľnou dražbou alebo priamym predajom je zverejniť zámer odpredaja majetku najmenej na 15 dní na svojej úradnej tabuli, prípadne na webovom sídle obce, ak ho má obec zriadené a v regionálnej tlači.

Podmienky obchodnej verejnej súťaže obec uverejní minimálne na 15 dní pred uzávierkou na podávanie návrhov do obchodnej verejnej súťaže, zároveň zverejní lehotu na doručenie cenových ponúk záujemcov, pričom pri priamom predaji nemôže obec majetok previesť, ak jeho všeobecná hodnota presiahne 40 000 €.

V prípade, ak ide o prevod na základe obchodnej verejnej súťaže alebo o dobrovoľnú dražbu, musí oznámenie v regionálnej tlači obsahovať aspoň miesto, kde sú zverejnené podmienky obchodnej verejnej súťaže alebo dražby. Taktiež podmienkou špecifikovanou v zákone o majetku obcí je lehota schválenia prevodu obecným zastupiteľstvom, ktorá nesmie presiahnuť 6 mesiacov od určenia všeobecnej hodnoty obecného majetku.

Medzi obmedzenia súvisiace s prevodom majetku patrí skutočnosť, že nie je možné previesť obecný majetok priamym predajom na osoby uvedené v ust. § 9a ods. 6 a 7 zákona o majetku obcí; spomedzi osôb, na ktoré obec nesmie previesť majetok formou priameho predaja zákon o majetku obcí vylúčil právnickú osobu, ktorej zakladateľom je obec alebo v ktorej má obe

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály