Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vybrané ustanovenia Príručky na zostavenie návrhu rozpočtov verejnej správy na roky 2015 až 2017

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V tohtoročnom aprílovom vydaní Finančného spravodajcu, ktorý je v gescii Ministerstva financií Slovenskej republiky, je prezentovaná Príručka na zostavenie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2015 až 2017 (ďalej len „príručka“) zverejnená pod číslom MF/008808/2014-411. V júnovom vydaní Finančného spravodajcu ministerstvo financií vydalo dodatok č. 1, ktorý dopĺňa kódy zdrojov pre kapitoly štátneho rozpočtu, ako aj pre orgány verejnej správy. V septembri 2014 bol vo Finančnom spravodajcovi prezentovaný Dodatok č. 2 k príručke. Ním sa špecifikovali dve oblasti. Prvou bola zámena európskeho fondu v kódoch zdrojov a druhou bola informácia o doplnení kódov v číselníku mimorozpočtových účtov štátnych rozpočtových organizácií.

V príspevku sa najskôr venujem všetkým podstatným ustanoveniam z textovej časti tejto príručky.

Príručka obsahuje aj potrebné kódy zdrojov (od č. zdroju 10 po mimorozpočtové zdroje s označením zdroja č. 72) a prílohovú časť tlačív. V druhej časti príspevku špecifikujem povinnosti týkajúce sa najmä obcí, a zároveň povinnosti zostavenia návrhu rozpočtu v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý je platný aj pre rozpočtové organizácie zriadené obcou.

Subjekty územnej samosprávy, ktorých rozpočty tvoria rozpočet verejnej správy, zapracujú do návrhov svojich rozpočtov finančné toky zo štátneho rozpočtu v súlade s návrhom štátneho rozpočtu na najbližší rok schváleným vládou.

V rozpočte verejnej správy pri sledovaní plnenia rozpočtu verejnej správy a pri pohyboch na účtoch finančných aktív sa uplatňuje rozpočtová klasifikácia, podľa ktorej sa jednotne určujú a triedia príjmy a výdavky rozpočtu verejnej správy vrátane ich vecného vymedzenia a finančné operácie s finančnými aktívami.

Vynakladanie rozpočtových prostriedkov alebo inkaso príjmov nemožno opierať o zaradenie daného titulu do rozpočtovej klasifikácie, vždy treba vychádzať z príslušných právnych predpisov, ktoré oprávňujú organizáciu na

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály