Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vnútorný predpis pre oblasť účtovníctva obce (II.)

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo Zo seriálu: Vnútorný predpis pre oblasť účtovníctva obce

V predchádzajúcej časti článku som sa venovala dôvodom na vytvorenie vnútorného predpisu pre oblasť účtovníctva v obci a jeho štruktúre. V pokračovaní sa zaoberám ďalšími okruhmi účtovníctva, ktoré by mali byť zahrnuté vo vnútornom predpise pre oblasť účtovníctva v obci.

Dlhodobý hmotný majetok obce

Dlhodobý hmotný majetok (DHM) obce je majetok, ktorého doba použiteľnosti, dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je dlhšia ako jeden rok.

DHM obec financuje z kapitálových výdavkov bez ohľadu na výšku jeho obstarávacej ceny.

DHM tvoria:

  1. Pozemky, stavby,byty a nebytové priestory,umelecké diela,zbierky, predmety z drahých kovov bez ohľadu na výšku ocenenia.
  2. Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a v ocenení viac ako 1 700 €.
  3. Pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky.
  4. Základné stádo a ťažné zvieratá, bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu.
  5. Otvárky nových lomov, pieskovní a hlinísk, technická rekultivácia a technické zhodnotenie,ak nie sú súčasťou obstarávacej ceny dlhodobého hmotného majetku; súčasťou technickej rekultivácie môžu byť len stavby, napríklad komunikácie, ktoré svojím charakterom, účelom a rozsahom slúžia na vykonanie technickej rekultivácie, pričom technická rekultivácia nie je dlhodobým hmotným majetkom, ak tak ustanovuje osobitný predpis.

Za drobný DHM sa považujú samostatné hnuteľné veci, prípadne súbor majetku so samostatným technicko-ekonomickým určením, u ktorých je doba použiteľnosti dlhšia ako jeden rok (ocenenie jednej položky je v čiastke 100 € a vyššie a neprevyšujú čiastku 1 700 €), a o ktorom obec rozhodla, že ich bude účtovať ako zásoby.

DHM možno rozložiť na jednotlivé oddeliteľné súčasti hmotného majetku, ak vstupná cena každej jednotlivej oddeliteľnej súčasti je vyššia ako 1 700 €. Jednotlivé oddeliteľné súčasti majetku sa evidujú samostatne tak, aby boli preukázateľne zabezpečené technické a hodnotové údaje o jednotlivých oddeliteľných súčastiach majetku a všetky zmeny jednotlivých oddeliteľných súčastí, napr. ich prírastky a úbytky vrátane údajov o dátume vykonanej zmeny, o rozsahu zmeny, o vstupných cenách a zostatkových cenách jednotlivých oddeliteľných súčastí majetku, o celkovej cene hmotného majetku a o sume odpisov vrátane ich zmien vyplývajúcich zo zmeny vstupnej ceny tohto majetku.

Obstarávacia cena je cena, za ktorú ÚJ VS majetok obstarala vrátane nákladov súvisiacich s jeho obstaraním a všetky zníženia tejto obstarávacej ceny.

Do obstarávacej ceny DHM nevstupujú a zároveň sa nefinancujú z kapitálových výdavkov, ale z bežných výdavkov:

  • úroky z úverov,
  • kurzové rozdiely,
  • penále, pokuty,
  • úroky z omeškania a iné sankcie zo zmluvných vzťahov,
  • peňažné náhrady súvisiace s obstarávaním dlhodobého majetku,
  • výdavky na prípravu zamestnancov pre budované prevádzky a zariadenia,
  • výdavky na vybavenie obstarávanie DHM zásobami,
  • biologická rekultivácia,
  • výdavky súvisiace s obstaraním DHM, ktoré nie sú podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. výdavkami na zabezpečenie a udržanie príjmov.

Úroky z úveru sú súčasťou obstarávacej ceny DHM do času jeho uvedenia do používania a obec ich financuje z kapitálového rozpočtu.

Dlhodobý nehmotný majetok

Obec dlhodobý nehmotný majetok (DNM) financuje z kapitálových výdavkov bez ohľadu na výšku obstarávacej ceny majetku

Za DNM sa považujú:

  1. Aktivované náklady na vývoj predstavujú výsledky úspešne vykonaných vývojových prác, ktoré nie sú predmetom priemyselných alebo iných oceniteľných práv; ÚJ VS ich môže nakupovať alebo ich vytvoriť vlastnou činnosťou.
  2. Softvér predstavuje inštrukcie pre počítač, na ktorých sa vyrába, účtuje, plánuje, ­distribuuje, eviduje vo výrobnom procese alebo sa vykonávajú iné práce; ÚJ VS ho môže zakúpiť samostatne alebo ho vytvorí vlastnou činnosťou za účelom obchodu alebo na zabezpečenie svojej činnosti.
  3. Oceniteľné práva pozostávajú z výrobných, technických poznatkov, licencií, ochranných známok, patentov, úžitkových vzorov a iných výsledkov duševnej činnosti. Výrobné a technické poznatky nie sú chránené priemyselným vlastníctvom ale duševným vlastníctvom. Ide napríklad o technickú dokumentáciu, technické receptúry, metódy riadenia, logistika, a iné metódy.
  4. Licencia umožňuje ÚJ VS vykonávať právo na užívanie DNM na základe licenčnej zmluvy; predmetom licenčnej zmluvy môže byť napríklad poskytnutie ochrannej známky, vynálezu, patentu za odplatu.
  5. Technické zhodnotenie, ak nie je súčasťou ocenenia DNM, ktorých ocenenie je vyššie ako 1 700 € a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok.

DNM nie sú náklady na:

  • školenia a semináre,
  • marketingové a podobné štúdie,
  • prieskum trhu,
  • poradenstvo,
  • odborné posudky,
  • získanie noriem a certifikátov,
  • príprava a zábeh výkonov,
  • reklama, uvedenie výrobkov na trh, reštrukturalizácia a reorganizácia ÚJ VS/jej časti,
  • rozšírenie činnosti, ako aj ostatné náklady obdobného charakteru.

Tieto náklady sa účtujú do nákladov v časovej a vecnej súvislosti s účtovným obdobím, na ktoré sa vzťahujú.

Ocenenie dlhodobého nehmotného majetku v jednotlivom prípade:

  • môže byť vyššie ako 2 400 € a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok,
  • môže byť nižšie ako 2 400 €; obec tento majetok zaraďuje do DNM, ak doba použiteľnosti tohto majetku je dlhšia ako jeden rok.

Obec DNM zaúčtuje priamo do nákladov na účet 518 – Ostatné služby, ak je jeho cena nižšia ako 2 400 € a doba použiteľnosti kratšia ako jeden rok.

DNM obstaraný vlastnou činnosťou, ktorého ocenenie je vyššie ako 2 400 € a technické zhodnotenie vykonané na ňom vo vlastnej činnosti obce sa financuje z bežného rozpočtu.

Finančný majetok obce

Dlhodobý finančný majetok obce tvoria:

  1. Cenné papiere a podiely v dcérskej ÚJ VS, cenné papiere a podiely v spoločnosti s podielovou účasťou a ostatné podielové cenné papiere a podiely.
  2. Pôžičky poskytnuté ÚJ VS s dobou splatnosti alebo zostatkovou dobou splatnosti dlhšou ako jeden rok.
  3. Cenné papiere s pevným výnosom (ďalej len „dlhové cenné papiere“) napr. obligácie, dlhopisy, vkladové listy.
  4. Umelecké diela, zbierky, predmety z drahých kovov, pozemky, ktoré sú obstarané za účelom dlhodobého uloženia voľných peňažných prostriedkov.

Cenné papiere sa rozdeľujú na majetkové a úverové podľa vzťahu majiteľa k emitentovi alebo na investičné a obežné podľa doby ich držania alebo splatnosti.

Majetok obce vytvorený vlastnou činnosťou – pri hmotnom majetku a nehmotnom majetku vytvorenom vlastnou činnosťou sa účtujú priame náklady vynaložené na ich výrobu/činnosť a nepriame náklady, ktoré sa tiež vzťahujú na výrobu/činnosť obce.

Priame náklady – obec ich vie obec jednoznačne a spoľahlivo vyčísliť na svoj výkon/činnosť.

Nepriame náklady – obec nevie jednoznačne a spoľahlivo priradiť k svojmu výkonu/činnosti, ale ich priraďuje pomocou nepriamych postupov, t. j. matematickými výpočtami.

Technické zhodnotenie majetku

Obec technické zhodnotenie financuje z kapitálových výdavkov. Technickým zhodnotením majetku sú výdavky na:

  • dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy,
  • rekonštrukcie a ­modernizácie prevyšujúce pri jednotlivom hmotnom/nehmotnom
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály