Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania v podmienkach obcí

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

V príspevku chceme upozorniť na novelu zákona č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ktorá stanoví nové pravidlá započítavania úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania do celkovej sumy dlhu obce. Úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania patria k dôležitým návratným zdrojom financovania obce a tak je dôležité upriamiť pozornosť na ich vzťah k celkovému dlhu obce.

Zákon č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 583/2004 Z.z.) v § 2 písm. a) vymedzuje pojem "návratné zdroje financovania", ktorými rozumie prostriedky rozpočtu obce z prijatých úverov, pôžičiek, návratných finančných výpomocí, zo zmeniek a z komunálnych obligácií vydaných obcou. Podľa tejto definície sa za návratné zdroje financovania považujú aj úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ďalej len "ŠFRB").
Pre prijatie úveru zo ŠFRB platia rovnako ako pre prijatie návratných zdrojov financovania pravidlá ustanovené v § 17 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z.z. Pri prijímaní úveru zo ŠFRB sa skúma, či:
a)
celková suma dlhu obce neprekročí 60 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka,
b)
suma splátok návratných zdrojov financovania vrátane úhrady výnosov a suma splátok záväzkov z investičných dodávateľských úverov neprekročí v prí­slušnom rozpočtovom roku 25 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka znížených o prostriedky poskytnuté v príslušnom rozpočtovom roku obci alebo vyššiemu územnému celku z rozpočtu iného subjektu verejnej správy, prostriedky poskytnuté z Európskej únie a iné prostriedky zo zahraničia alebo prostriedky získané na základe osobitného predpisu,
pričom platí, že obe podmienky musia byť splnené súčasne.
Celkovú sumu dlhu obce tvorí:
-
súhrn záväzkov vyplývajúcich zo splácania istín návratných zdrojov financovania,
-
súhrn záväzkov z investičných dodávateľských úverov a ručiteľských záväzkov obce.
Podľa súčasného znenia § 17 ods. 8 zákona č. 583/2004 Z.z. platí, že do celkovej sumy dlhu obce sa nezapočítavajú záväzky z:
-
pôžičky poskytnutej z Audiovizuálneho fondu,
-
úveru poskytnutého zo ŠFRB na výstavbu obecných nájomných bytov vo výške splátok úveru, ktorých úhrada je zahrnutá v cene ročného nájomného za obecné nájomné byty,
-
úveru poskytnutého z Environmentálneho fondu,
-
pôžičky poskytnutej z Fondu na podporu umenia,
-
návratných zdrojov financovania prijatých na zabezpečenie predfinancovania realizácie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie, operačných programov spadajúcich do cieľa Európska územná spolupráca a programov financovaných na základe medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi Slovenskou republikou a inými štátmi najviac v sume nenávratného finančného príspevku poskytnutého na základe zmluvy uzatvorenej medzi obcou a orgánom podľa osobitného predpisu; to platí aj, ak obec vystupuje v pozícii partnera v súlade s osobitným predpisom rovnako, najviac v sume poskytnutého nenávratného finančného príspevku.
V Národnej rade SR je predložená na schválenie novela zákona č. 583/2004 Z.z., podľa ktorej sa znenie § 17 odsek 8 bude meniť tak, že po účinnosti novely zákona č. 583/2004 Z.z. sa do celkovej sumy dlhu obce nebudú započítavať záväzky z:
-
pôžičky poskytnutej z Audiovizuálneho fondu,
-
úveru poskytnu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály