Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Uplatňovanie ekonomickej a funkčnej rozpočtovej klasifikácie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa vraciame k uplatňovaniu novej funkčnej klasifikácie – COFOG, ktorú musia subjekty územnej samosprávy používať v súlade s vyhláškou Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 257/2014 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia výdavkov verejnej správy.

Nová vyhláška Štatistického úradu SR č. 257/2014 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia výdavkov verejnej správy (SK COFOG), účinná od 1. októbra 2014, ovplyvnila už zostavenie rozpočtu na roky 2015 až 2017.

V roku 2015 tiež významným spôsobom zasahuje do rozpočtovníctva obcí, rozpočtových a príspevkových organizácií (ROPO). Obce a ROPO si zvykajú na nový systém funkčnej klasifikácie, ktorý je v niektorých subjektoch uplatňovaný bez problémov, v niektorých vznikajú dopyty a otázky ako sa v praxi vysporiadať s niektorými problémovými oblasťami.

K správnemu priradeniu kódov novej funkčnej klasifikácie – COFOG Štatistický úrad SR vydal vysvetlivky a metodiku, ktoré sú v súlade s Manuálom COFOG (vydaným Eurostatom). Štatistický úrad poskytuje aj konkrétnu pomoc, a to v podobe riešených príkladov zverejňovaných na jeho webovom sídle.

Na úvod si opäť pripomeňme, že podľa § 4 ods. 7 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) sa v rozpočte obce uplatňuje rozpočtová klasifikácia v súlade s osobitným predpisom, ktorým je zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Podľa § 4 ods. 4 cit. zákona sa v rozpočte verejnej správy, súčasťou ktorého je aj rozpočet obce, uplatňuje rozpočtová klasifikácia, podľa ktorej sa jednotne určujú a triedia príjmy a výdavky rozpočtu verejnej správy vrátane ich vecného vymedzenia a finančné operácie s finančnými aktívami.

Rozpočtovú klasifikáciu ustanovuje opatrenie Ministerstva financií SR č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v z. n. p.

Obce a ROPO musia uplatňovať rozpočtovú klasifikáciu pri:

  • zostavovaní návrhu rozpočtu a jeho rozpise,
  • spracovaní podrobného rozpočtu,
  • sledovaní a vykazovaní údajov o jeho realizácii,
  • rozpočtovaní a sledovaní finančných operácií.

! Upozornenie: Obce a ROPO v rozpočtovej praxi uplatňujú ekonomickú klasifikáciu, ktorá triedi ich výdavky podľa ekonomického charakteru príjmov a výdavkov.

Ekonomická klasifikácia sa pri zostavovaní rozpočtu používa do najnižšej úrovne ekonomickej klasifikácie.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály