Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie vratných obalov

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Sme príspevková organizácia a prevádzkujeme aj bufet pre našich zamestnancov. Niektoré tovary nám dodávateľ dodáva v obaloch, ktoré sú vratné a účtuje si za tieto určitú finančnú sumu. Ide napr. o fľaše, prepravky a pod. Keď tieto obaly vrátime dodávateľovi, vystaví nám dobropisovú faktúru za vrátené obaly. Niektoré obaly sa môžu poškodiť a dodávateľ ich neprevezme (praskne prepravka) alebo sa môžu rozbiť (napr. fľaše). Ako máme postupovať pri účtovaní vratných obalov? Ak sa vratný obal nevráti dodávateľovi vstupuje do obstarávacej ceny tovaru?

Podľa § 36 opatrenia MF SR z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky, v z. n. p. (ďalej len „opatrenie“), sú obaly považované za zásoby a účtujú sa na účtoch účtovej skupiny 11 – Materiál. Obaly sú podľa opatrenia veci, ktoré slúžia na ochranu a prepravu nakúpeného materiálu a tovaru. Obaly sa dodávajú zákazníkovi spolu s dodaným tovarom. Spravidla, ak ide o nevratné obaly, tieto sú súčasťou ceny dodávaného tovaru a dodávateľ ich nezvykne fakturovať zvlášť. Niektoré typy nevratných obalov sa dajú predať alebo použiť vnútri účtovnej jednotky.

V prípade, že dodávateľ požaduje vrátenie obalov, cena obalov je obvykle uvedená na faktúre alebo v zmluve. Obeh vratných obalov môže byť dohodnutý rôzne, napr. formou zálohovej fakturácie, formou predaja, formou nájmu a pod.

Účtovná jednotka v zmysle dohodnutých podmienok v zmluve upraví účtovanie vratných obalov vo svojom vnútornom účtovnom predpise. Odporúčame vratné obaly účtovať na analytických účtoch. Ako vyplýva z informácií uvedených v otázke, na vrátené obaly dodávateľ vystavuje dobropisovú faktúru. V otázke sa neuvádza, ktorý spôsob účtovania zásob sa v príspevkovej organizácii používa, a preto uvádzame účtovanie pre obidva spôsoby účtovania zásob.

Účtovanie spôsobom A:

Text

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály