Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie odpisovania a základná finančná kontrola v praxi

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Predmetom príspevku sú súvzťažnosti účtovania účtovného prípadu pri výkone základnej finančnej kontroly v prípade vzniku finančnej operácie/jej časti. Téma príspevku nadväzuje na praktickú aplikáciu zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole a audite“) v jednotkách územnej samosprávy pri účtovaní odpisov obstaraného majetku.

Výkon základnej finančnej kontroly sa spája so vznikom finančnej operácie/jej časti, pričom v prípade odpisov ide o iný úkon majetkovej povahy, ktorý podlieha overeniu a odsúhlaseniu súladu s kritériom podľa ustanovenia § 6 ods. 4 zákona o finančnej kontrole a audite. Príspevok obsahuje praktické príklady účtovania a praktický spôsob overenia základnou finančnou kontrolou vo vybraných prípadoch pri overení relevantnými kritériami súladu.

Cieľom overenia základnou finančnou kontrolou je dodržanie interného riadiaceho aktu (odpisový plán subjektu) v nadväznosti na osobitný predpis – opatrenie MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania“). Podrobnejšie si predstavíme vybraný spôsob odpisovania, ako aj alternatívy výkonu finančnej kontroly na doklade súvisiacom s finančnou operáciou/jej časťou (bez použitia analytickej evidencie jednotlivých účtov účtového rozvrhu).

♦ Príklad č. 1:

Účtovná jednotka (ÚJ) – obec, rozpočtová/príspevková organizácia poskytuje preddavok a následne uhrádza faktúru, ktorej suma je vyššia ako výška poskytnutého preddavku. Po úhrade faktúry ÚJ majetok (budovu) zaradí a realizuje účtovné odpisy.

V predmetnom príklade vznikajú viaceré finančné operácie, a to výdavkové (použitie a poskytnutie prostriedkov), ako aj iné úkony majetkovej povahy (zaradenie majetku a jeho odpisovanie). Všetky finančné operácie v čase ich realizácie podliehajú overeniu základnou finančnou kontrolou. Prostredníctvom „kontroly štyroch očí“ sa odsúhlasuje vykonanie/pokračovanie finančnej operácie alebo vymáhanie už poskytnutého plnenia. V prípade prevádzkových skutočností sa neoverí poskytnutie verejných prostriedkov administratívnou finančnou kontrolou, ale iba základnou finančnou kontrolou.

Postup účtovania:

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Poskytnutie preddavku na majetok

052

221 (222)

2.

Vyúčtovacia faktúra od dodávateľa

042

321

3.

Zúčtovanie preddavku za majetok

321

052

4.

Úhrada nedoplatku (navýšenie sumy)

321

221 (222)

5.

Zaradenie majetku

021

042

6.

Účtovný odpis

551

081

Zamestnanec zodpovedný za úhradu preddavku (spravidla zamestnanec útvaru rozpočtu) overí súlad poskytnutia preddavku s rozpočtom subjektu a zároveň overí dodržanie zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Prostredníctvom tohto zákona sa overí zákonná možnosť poskytnutia preddavku na službu (stavebnú prácu) a overí sa tiež, či treba zmluvné zabezpečenie na poskytnutie preddavku. Súčasťou takéhoto overenia je aj dodržanie interného aktu, ak je k dispozícii, v praxi ide najčastejšie o obeh účtovných dokladov.

Ak je na stavebnú činnosť uzatvorená zmluva, overí sa dodržanie zmluvných ustanovení súvisiacich s časom poskytnutia preddavku. Najčastejšie sa overuje prostredníctvom platobného poukazu (krycí/likvidačný list), ktorý obsahuje aj stanovenie ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie.

Dofi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály