Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Tvorba rozpočtu obce – legislatívne východiská

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Obce v tomto období zostavujú návrhy svojich rozpočtov. Pri ich tvorbe musia zohľadniť aktuálnu právnu úpravu vzťahujúcu sa na tvorbu svojich rozpočtov. V príspevku pozornosť upriamime na novelu zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, na pripravovanú novelu zákona č. 564/2004 Z. z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a na Príručku na zostavenie rozpočtu na roky 2015 až 2018 uverejnenú vo Finančnom spravodajcovi.

Zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) bol naposledy novelizovaný zákonom č. 171/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

V súvislosti s našou témou, ktorou je tvorba rozpočtu obce, k úprave došlo v ustanovení § 3 – Finančné vzťahy štátu k rozpočtom obcí a k rozpočtom vyšších územných celkov.

Novela zákona sa dotkla odseku 5 cit. ustanovenia, podľa ktorého návrh finančných vzťahov medzi štátnym rozpočtom a rozpočtami obcí prerokúva ministerstvo financií s republikovými združeniami obcí pred predložením návrhu programu stability a pred predložením návrhu rozpočtu verejnej správy na rokovanie vlády Slovenskej republiky; súčasne sa prerokúva aj predpokladaný vývoj príjmov, výdavkov, prebytku alebo schodku rozpočtov obcí ako súčasti rozpočtu verejnej správy.

Súčasťou rozpočtu obce sú finančné vzťahy:

  1. Štátu k rozpočtom obcí, ktorými sú:
    • podiely na daniach v správe štátu,
    • dotácie na úhradu nákladov prenese
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály