Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Tvorba a použitie fondu rozvoja bývania v podmienkach obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V príspevku upozorňujeme obce na ich povinnosť tvoriť fond rozvoja bývania podľa zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v z. n. p (ďalej len zákon č. 182/1993 Z. z.“). Uvedieme príklady účtovania tvorby a použitia fondu rozvoja bývania a ponúkneme vzor uznesenia obecného zastupiteľstva, ktoré je jediným oprávneným orgánom na obci, ktorý môže schvaľovať použitie prostriedkov fondu rozvoja bývania.

Obce okrem fondu prevádzky, opráv a údržby, ktorý tvoria povinne podľa zákona č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v z. n. p. (ak sú vlastníkmi bytovej budovy s nájomnými bytmi) vytvárajú aj fond rozvoja bývania.

Povinnosť vytvárať fond rozvoja bývania vyplýva obciam zo zákona č. 182/1993 Z. z. Zdrojom fondu rozvoja bývania sú nevyčerpané finančné prostriedky, ktoré obec získa z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov.

Finančné prostriedky, ktoré obec získa z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov, sú príjmom rozpočtu obce. Ide o prísne účelové finančné prostriedky, ktoré obec môže v priebehu rozpočtového roka použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a na výstavbu a obnovu infraštruktúry obce.

Ak tieto prísne účelové finančné prostriedky v priebehu rozpočtového roka obec nevyčerpá, zostatok nevyčerpaných prostriedkov po skončení rozpočtového roka usporiada podľa § 16 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.; z prebytku rozpočtu vylúči zostatok týchto nevyčerpaných prostriedkov, ktorý použije na tvorbu fondu rozvoja bývania.

? Otázka:

Je možné priamo poukazovať príjmy z predaja bytov na účet fondu rozvoja bývania?

Podľa § 30 prvá a tretia veta zákona č. 182/1993 Z. z.finančné prostriedky, ktoré obec získa z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov, sú príjmom rozpočtu obce. Len nevyčerpané finančné prostriedky sú zdrojom fondu rozvoja bývania obce a obec ich môže použiť iba na obnovu a rozvoj bytového fondu a výstavbu a obnovu infraštruktúry obce.

Zo zákona č. 182/1993 Z. z.teda vyplýva, že finančné prostriedky, ktoré obec získa z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov nie sú zdrojom fondu rozvoja bývania, neplynú rovno do fondu rozvoja bývania, ale ostávajú v rozpočte, kde môžu byť v priebehu rozpočtového roka použité na zákonom vymedzený účel. Ak tieto prísne účelové finančné prostriedky v priebehu rozpočtového roka obec nevyčerpá, potom po skončení rozpočtového roka zostatok nevyčerpaných prostriedkov z prebytku rozpočtu vylúči a použije na tvorbu fondu rozvoja bývania.

Prostriedky fondu rozvoja bývania sú prísne účelové a obec ich môže použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a na výstavbu a obnovu infraštruktúry obce.

? Otázka:

Je možné prostriedky fondu rozvoja bývania použiť na opravy a údržbu nájomných bytov v bytovom dome?

Zákon č. 182/1993 Z. z. presne definuje účel použitia fondu rozvoja bývania – obec ho môže použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a na výstavbu a obnovu infra­štruktúry obce.

Z § 30 zákona č. 182/1993 Z. z. je zrejmé, žezdrojom fondu rozvoja bývania sú nevyčerpané finančné prostriedky, ktoré obec získa z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov. Obec tieto pros­triedky môže použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a na výstavbu a obnovu infraštruktúry obce. Nevyčerpané finančné prostriedky sú zdrojom fondu rozvoja bývania obce a obec ich môže použiť iba na obnovu a rozvoj bytového fondu a výstavbu a obnovu ­infraštruktúry obce.

Z uvedenej zákonnej úpravy vyplýva, že ak obec predáva bytové domy alebo ich časti, byty a nebytové priestory, pozemky zastavané bytovými domami a priľahlé pozemky, zdroje získané z tohto predaja sú kapitálovým príjmom rozpočtu obce.

Zákon č. 182/1993 Z. z. presne definuje účel použitia týchto príjmov – obec ich môže použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a výstavbu a obnovu infraštruktúry obce, t. j. na kapitálové výdavky rozpočtu obce.

Vzhľadom na skutočnosť, že príjmy z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov sú kapitálovými príjmami a je možné ich použiť len na rozvoj, obnovu, resp. zhodnotenie majetku obce, predpokladá sa potreba určitej kumulácie týchto príjmov. Z uvedeného dôvodu je v zákone č. 182/1993 Z. z. ustanovené, že v prípade nevyčerpania finančných prostriedkov, tieto sú zdrojom fondu rozvoja bývania obce. Tento fond, ako už z názvu vyplýva, je rozvojovým fondom a jeho použitie je prísne účelové. Obec prostriedky fondu rozvoja bývania môže použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a na výstavbu a obnovu infra­štruktúry obce.

Na opravy a údržbu nájomných bytov v bytovom dome slúži fond prevádzky, opráv a údržby.

? Otázka:

Je možné zo zostatku príjmov z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov tvoriť okrem fondu rozvoja bývania aj fond prevádzky, opráv a údržby?

V zákone č. 182/1993 Z. z. je presne vymedzené, že nevyčerpané príjmy z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov sú zdrojom fondu rozvoja bývania obce a obec ich môže použiť iba na obnovu a rozvoj bytového fondu a výstavbu a obnovu infra­štruktúry obce.

Fond prevádzky, opráv a údržby tvorí obec povinne, ak je vlastníkom bytového domu s nájomnými bytmi. Podľa § 18 ods. 3 zákona č. 4

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály