Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Špecifiká dlhodobého majetku obce vyplývajúce z postupov účtovania

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Podľa opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. au­gusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy a obce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania“), sa medzi dlhodobý majetok zaraďuje dlhodobý nehmotný majetok, dlhodobý hmotný majetok, dlhodobý finančný majetok a technické zhodnotenie. Technické zhodnotenie definuje § 29 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“).

Technickým zhodnotením hmotného majetku a nehmotného majetku sa rozumejú výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, modernizácie a rekonštrukcie prevyšujúce pri jednotlivom majetku sumu 1 700 € v úhrne za zdaňovacie obdobie (v zmysle zákona o dani z príjmov).

Rekonštrukciou sa rozumejú zásahy do hmotného majetku, ktoré majú za následok zmenu jeho účelu použitia, kvalitatívnu zmenu jeho výkonnosti alebo technických parametrov.

Modernizáciousa rozumie rozšírenie vybavenosti (použiteľnosti) hmotného a nehmotného majetku o také súčasti, ktoré pôvodný majetok neobsahoval, pričom tvoria neoddeliteľnú súčasť majetku (tzn. za neoddeliteľnú súčasť majetku sa považujú samostatné veci, ktoré sú určené na spoločné použitie s hlavnou vecou a spolu s ňou tvoria jeden majetkový celok).

V zmysle Postupov účtovania technické zhodnotenie sa oceňuje obstarávacou cenou, vlastnými nákladmi a reprodukčnou obstarávacou cenou. U subjektov štátnej správy a samosprávy dochádza k obstaraniu technického zhod­notenia prevažne dodávateľským spôsobom. Výdavky na dokončené technické zhodnotenie v úhrne za účtovné obdobie vyššie ako 1 700 € zvyšujú vstupnú cenu dlhodobého majetku.

Pri pozemkoch za technické zhodnotenie možno považovať technickú rekultiváciu, tzn. terénne úpravy, vyrovnanie terénu, odvodnenie terénu, ktorá zvyšuje obstarávaciu cenu majetku a účtuje sa na účte 031 – Pozemky.

♦ Príklad č. 1:

Obec v roku 2014 dokončila zateplenie obecnej budovy z vlastných prostriedkov, ktorú má zaradenú na účte 021 – Stavby. Celková fakturovaná suma zatepľovacích prác predstavovala sumu 4 200 €.

Účtovanie v obci bude nasledovné:

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Došlá faktúra od dodávateľa za zatepľovacie práce

4 200

042

321

2.

Úhrada došlej faktúry z bankového účtu

4 200

321

221

3.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály