Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Školy a obeh účtovných dokladov

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Vnútorné smernice na vedenie účtovníctva (a samozrejme aj ostatné smernice) sú dôležitou súčasťou vnútorného kontrolného systému.

Ich cieľom je zabezpečiť:

  • verný a pravdivý obraz v účtovníctvepodľa § 7 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Podľa § 8 zákona o účtovníctve je účtovná jednotka povinná viesť účtovníctvo správne, úplne, preukázateľne, zrozumiteľne spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov,
  • dodržiavanie ostatných legislatívnych predpisov – napr. zákon č. 381/1991 Z. z. o majetku obcí v z. n. p., zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v z. n. p., zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p., zákon č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákon č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole a vnútornom audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov a iné.

Účtovná jednotka je povinná účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva, a o finančnej situácii účtovnej jednotky.

Zobrazenie v účtovnej závierke je verné, ak obsah položiek účtovnej závierky zodpovedá skutočnosti a je v súlade s ustanovenými účtovnými zásadami a účtovnými metódami.

Zobrazenie v účtovnej závierke je pravdivé, ak sú pri ňom použité účtovné zásady a účtovné metódy, ktoré vedú k dosiahnutiu verného zobrazenia skutočností v účtovnej závierke.

Účtovná jednotka je povinná viesť účtovníctvo správne, úplne, preukázateľne, zrozumiteľne spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov.

Účtovníctvo účtovnej jednotky je správne, ak účtovná jednotka vedie účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a ostatných osobitných predpisov.

Účtovníctvo účtovnej jednotky je úplné, ak účtovná jednotka zaúčtovala v účtovnom období v účtovných knihách všetky účtovné prípady podľa § 3 tohto zákona a za toto účtovné obdobie zostavila individuálnu účtovnú závierku, prípadne konsolidovanú účtovnú závierku, vyhotovila výročnú správu podľa § 20, prípadne konsolidovanú výročnú správu, zverejnila údaje podľa § 21 a má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy.

Účtovníctvo účtovnej jednotky je preukázateľné, ak všetky účtovné záznamy sú preukázateľné (§ 32 zákona o účtovníctve) a účtovná jednotka vykonala inventarizáciu. Účtovníctvo účtovnej jednotky je zrozumiteľné, ak umožňuje podľa § 4 ods. 8 jednotlivo aj v súvislostiach spoľahlivo a jednoznačne určiť obsah účtovných prípadov v nadväznosti na použité účtovné zásady a účtovné metódy (§ 4 ods. 2 zákona o účtovníctve) a obsah účtovných záznamov v nadväznosti na použité formy účtovných záznamov (§ 31 ods. 2 zákona o účtovníctve).

Účtovníctvo účtovnej jednotky sa vedie spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov, ak účtovná jednotka je schopná zabezpečiť trvalosť po celú dobu spracovania a úschovy podľa § 31 až § 36 zákona o účtovníctve.

Zákon o účtovníctve a nadväzne Postupy účtovníctva (opatrenie MF SR č. 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p.) umožňujú školám a obciam v systéme vytvorenia účtovníctva a v aplikácii účtovných zásad a metód použiť rôzne riešenia, no zároveň aj vyžadujú spracovanie vnútorného predpisu na vedenie účtovníctva.

Cieľom vnútorného predpisu však v žiadnom prípade nie je kopírovanie zákonov, všeobecne platných právnych predpisov, ale ich konkrétna aplikácia v praxi konkrétnej účtovnej jednotky.

Povinnosť spracovania vnútorných smerníc vyplývajúca zo zákona o účtovníctve a Postupov účtovania:

  • zoznam účtovných kníh, číselných znakov, symbolov a skratiek (§ 14 ods. 3 zákona o účtovníctve),
  • účtový rozvrh (§ 13 ods. 2 zákona o účtovníctve),
    • odpisový plán (§ 28 ods. 3 zákona o účtovníctve).

Povinnosť vyplývajúca z Postupov účtovania:

  • účtovanie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku, ktoré nespĺňa cenové kritériá pre zaradenie do dlhodobého majetku,
  • definícia technického zhodnotenia,
  • oceňovanie dlhodobého finančného majetku,
  • zásoby (varianty A a B),
  • rezervy,
  • opravné položky,
  • časové rozlíšenie,
  • inventarizácia (§ 6, § 29, § 30 zákona o účtovníctve),
  • obeh účtovných dokladov,
  • podpisové oprávnenia.

 

Vzor vnútorného predpisu školy pre obeh účtovných dokladov                                                      

Vnútorný predpis č. ......

Vzorový vnútorný predpis školy pre obeh účtovných dokladov

Obeh účtovných dokladov upravuje postup spracovania a preskúmavania účtovných dokladov od ich vyhotovenia po likvidáciu a odovzdanie na zaúčtovanie, vymedzuje práva a zodpovednosť jednotlivých zamestnancov pri vystavovaní a preskúmavaní účtovných dokladov a uvádza nadväznosť pracovných postupov.

Účelom tohto predpisu je:

  1. zabezpečiť plynulosť prác pri spracovávaní a účtovaní všetkých účtovných dokladov tak, aby bola zabezpečená úplnosť, správnosť a včasnosť,
  2. zabezpečiť použitie finan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály