Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rozpočtové provizórium v podmienkach územnej samosprávy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Ak do konca roka 2019 nedôjde k schváleniu rozpočtu na rok 2020, obec bude v roku 2020 hospo­dáriť v rozpočtovom provizóriu.

Legislatívne je hospodárenie obce v rozpočtovom provizóriu upravené v § 11 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 583/2004 Z. z.“), podľa ktorého, ak do 31. decembra bežného rozpočtového roka nedôjde k schváleniu rozpočtu na nasledujúci rozpočtový rok, obec bude hospodáriť od 1. januára nasledujúceho rozpočtového roka podľa schváleného rozpočtu predchádzajúceho rozpočtového roka s podmienkou, že limit výdavkov uskutočnených počas rozpočtového provizória v každom mesiaci nebude môcť prekročiť 1/12 celkových výdavkov schváleného rozpočtu predchádzajúceho rozpočtového roka, t. j. prvého schváleného rozpočtu na príslušný rozpočtový rok bez zmien vykonaných rozpočtovými opatreniami počas príslušného rozpočtového roka.

? Aké sú pravidlá hospodárenia obce v rozpočtovom provizóriu?

Obec počas trvania rozpočtového provizória:

  • hospodári v roku 2020 ­podľa schváleného rozpočtu na rok 2019, t. j. podľa prvého schváleného rozpočtu na rok 2019 bez vykonaných zmien rozpočtu v priebehu rozpočtového roka 2020,
  • výdavky čerpá v súlade so zákonným mesačným limitom, t. j. výdavky uskutočnené počas rozpočtového provizória v každom mesiaci nesmú prekročiť 1/12 celkových výdavkov schváleného rozpočtu obce,
  • nesmie poskytovať dotácie z rozpočtu podľa § 7 ods. 4 a § 8 ods. 5 zákona č. 583/2004 Z. z. s výnimkou takých finančných prostriedkov, ktoré sa poskytujú na základe osobitného predpisu, ktorým je napr. zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ide o poskytovanie finančných prostriedkov z rozpočtu obce súkromným a cirkevným školám a školským zariadeniam).

? Môže obec stanovený mesačný limit výdavkov uskutočnených počas rozpočtového provizória z mimoriadnych dôvodov prekročiť? Umožňuje to zákon č. 583/2004 Z. z.?

Obec má stanovený zákonný mesačný limit výdavkov uskutočnených počas rozpočtového provizória, ktorý nesmie prekročiť 1/12 celkových výdavkov schváleného rozpočtu obce.

Výnimku tvoria výdavky uskutočnené počas rozpočtového provizória, ktoré sa uhrádzajú v súlade s termínmi splácania dohodnutými v predchádzajúcom rozpočtovom roku, a výdavky uskutočnené počas rozpočtového provizória na povinnú úhradu podľa osobitných predpisov. Ide napr. o výdavky:

  • na splácanie úrokov z prijatých úverov alebo pôžičiek a poplatkov súvisiacich s prijatými úvermi alebo pôžičkami,
  • na plnenie zo zákona zvýšených daňových povinností a na platenie zo zákona zvýšených odvodov poistného do Sociálnej a zdravotnej poisťovne,
  • uskutočnené z prostriedkov Európskej únie a prostriedkov štátneho rozpočtu určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a EÚ, ktoré sa uhrádzajú v súlade s termínmi splácania dohodnutými v predchádzajúcom rozpočtovom roku alebo podľa o
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály