Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rozdiel medzi dňom účtovného prípadu a dátumom účtovného prípadu

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Učtovná jednotka verejnej správy (ďalej len „ÚJ VS“) prostredníctvom účtovníctva dokumentuje svoju činnosť zaúčtovaním všetkých účtovných prípadov za účtovné obdobie. Ide o skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva ÚJ VS. Ide o účtovanie stavu a pohybu majetku, stavu a pohybu záväzkov, rozdielu majetku a záväzkov, výnosov, nákladov, príjmov, výdavkov, výsledku hospodárenia. Účtujú sa len tie skutočnosti, ktoré sa vedia oceniť (vyjadriť v peňažných jednotkách).

ÚJ VS je zodpovedná, aby jej doklady obsahovali všetky zákonné náležitosti podľa § 10 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Účtovný doklad sa buď vyhotovuje, alebo dopĺňa a podľa neho sa účtuje účtovný prípad v ÚJ VS. Doklad prijatý ÚJ VS sa nemôže považovať za jej účtovný doklad, pretože neobsahuje náležitosti účtovného dokladu (napr. faktúra – daňový doklad). Účtovným dokladom sa stane až po doplnení náležitostí určených v § 10 zákona o účtovníctve.

Dátum účtovného prípadu sa uvádza povinne na účtovnom doklade vrátane dátumu vyhotovenia účtovného prípadu.

Dátumom účtovného prípadu sa myslí deň, keď nastanú právne účinky daného vzťahu. Za deň účtovného prípadu sa nepovažuje deň, keď sa ÚJ VS dozvedela o týchto skutočnostiach. Deň účtovného prípadu môže byť aj iný, ako je dátum vyhotovenia účtovného dokladu.

Deň vyhotovenia účtovného dokladu súvisí s povinnosťou ÚJ VS vyhotoviť bezodkladne účtovný doklad po zistení skutočností, ktorá sa ním preukazuje. Vyhotovený účtovný doklad musí obsahovať dátum jeho vyhotovenia, t. j. deň, mesiac, rok.

Dátum vyhotovenia účtovného dokladu nemusí byť vždy zhodný s dátumom uskutočnenia účtovného prípadu a dátum uskutočnenia účtovného prípadu, nemusí byť vždy zhodný s dátumom vyhotovenia účtovného dokladu. Vždy je však kľúčový deň uskutočnenia účtovného prípadu.

Podľa § 2 opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály