Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rada školy v malých materských školách

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V praxi je problém, najmä v malých MŠ (len jedna aj to nenaplnená trieda), obsadiť 5-člennú radu školy. Zriaďovatelia zamestnávajú (logicky) maximálne dve učiteľky, z ktorých jedna je riaditeľkou (resp. poverená riadením, a to v prípadoch, keď sa obci nedarí miesto riaditeľky obsadiť vymenovaním po úspešnom výberovom konaní). Druhá učiteľka je zamestnaná často len na určitú dobu, často sa v škole striedajú pedagogické kádre, ale stane sa aj prípad, keď práve tá druhá učiteľka (... a posledný pedagogický zamestnanec) členstvo v rade škole odmietne. Aké sú možnosti na obsadenie rady školy v týchto prípadoch? V princípe tiež ide o zodpovedanie otázky, či poverený pedagogický zamestnanec riadením školy je „plnohodnotným riaditeľom“ – ak áno tak v takom prípade by pre neho platilo ustanovenie § 25 ods. 11 zákona č. 596/2003 Z. z., no a vtedy by nemohol byť ako riaditeľ členom rady školy. Aké možnosti má v týchto prípadoch zriaďovateľ:

  1. môže v rade školy akceptovať aj pedagogického zamestnanca povereného riadením (... v tomto prípade by takýto člen mohol mať stanovami obmedzené niektoré kompetencie, napr. nemohol by byť členom výberovej komisie pri výberovom konaní...?), alebo
  2. zriaďovateľ by určil nové zloženie rady školy bez zastúpenia pedagogického zamestnanca a radu školy by doplnil na 5 členov zástupcom z „inej skupiny“?

 

V praxi je viac základných i materských škôl a tiež školských zariadení, ktoré sú pri zriaďovaní rady školy v podobnej situácii.

Podľa § 25 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) rada školy má päť až jedenásť členov a za jej ustanovenie zodpovedá zriaďovateľ. Počet jej členov súvisí s počtom zamestnancov školy alebo školského zariadenia. Ak majú menej zamestnancov ako dvadsaťpäť, počet členov rady školy môže byť nižší ako jedenásť (§ 25 ods. 2 zákona č. 596/2003 Z. z.). Rada školy s piatimi členmi sa môže ustanoviť len vtedy, keď v škole alebo školskom zariadení nie je vyšší počet zamestnancov ako desať (§ 25 ods. 3 zákona č. 596/2003 Z. z.).

Ak sa ustanovuje jedenásťčlenná rada školy, jej zloženie pre jednotlivé typy a druhy škôl a školských zariadení je ustanovené v § 25 ods. 5 až 7 zákona č. 596/2003 Z. z. Ak sú splnené podmienky, že rada školy môže mať menej členov ako jedenásť, zriaďovateľ postupuje podľa § 25 ods. 2 až 4 zákona č. 596/2003 Z. z.

To znamená, že počet členov rady školy a jej zloženie určuje zriaďovateľ, pričom musí dodržať zásadu, že počet členo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály