Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Príjem poplatkov za parkovacie miesta

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Chceli by sme Vás požiadať o usmernenie pri účtovaní poplatkov za parkovacie miesta. Mesto schválilo VZN o podmienkach parkovania v meste, a to na základe ustanovení cestného zákona v rámci prenesených kompetencií štátnej správy. Poplatok za parkovacie miesto bol stanovený mesačnou sadzbou, ktorá však nebola v súlade so sadzbou dane za užívanie verejného priestranstva, nakoľko táto daň je stanovená pre trvalé parkovanie a príslušné VZN upravuje dočasné parkovanie podľa cestného zákona. Za osadenie tabuľky s evidenčným číslom sa stanovil jednorazový poplatok. Mesto vystavuje užívateľovi parkovacieho miesta rozhodnutie o jeho pridelení, kde je určená aj sadzba za užívanie miesta a jednorazový poplatok za tabuľku. Ako posudzovať príjem za užívanie parkovacieho miesta a za osadenie tabuľky s evidenčným číslom? Je možné ho považovať za miestnu daň, prípadne prenájom majetku (ten je však viazaný na zložitý proces prenajímania majetku podľa zásad hospodárenia s majetkom mesta)? Alebo má takýto príjem charakter podnikateľskej činnosti (na čo však mesto nemá živnostenské oprávnenie)?

Jednorazový poplatok za osadenie tabule s evidenčným číslom, ako aj samotný poplatok za dočasné parkovanie by som považovala za bežný príjem a zaradila by som ho do EK 223001 - Za predaj výrobkov, tovarov a služieb.
Čo sa týka podnikateľskej činnosti na prevádzkovanie plateného parkovania, tak v súvislosti s parkovacími politikami realizovaných obcami a mestami je relevantná najmä otázka, či obce a mestá majú byť v kontexte uskutočňovania parkovacích politík považované za zdaniteľné osoby. Podľa môjho názoru má príjem z parkovacích miest charakter podnikateľskej činnosti a malo by mať na ňu mesto živnostenské oprávnenie. Z tohto dôvodu vo väčšej miere dávajú mestá a obce správu plateného parkoviska do "rúk" svojim spo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály