Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právne úkony s majetkom v správe rozpočtových a príspevkových organizácií

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V príspevku sa venujeme jednak problematike účtovania správy majetku obce a s tým súvisiacich právnych úkonov, a jednak praktickému výkonu základnej finančnej kontroly pri týchto finančných operáciách.

Obec môže so svojím majetkom hospodáriť sama alebo prostredníctvom správcu svojho majetku, ktorým môže byť len obcou zriadená rozpočtová a príspevková organizácia (ROPO).

Správa majetku obce je súhrn oprávnení a povinností ROPO k tej časti majetku, ktorú im obec zverila do správy alebo ktorú ROPO nadobudla vlastnou činnosťou.

Správa majetku obce vzniká nielen zverením majetku obce do správy správcu, ale aj prevodom správy majetku obce alebo zámenou správy majetku obce.

Prevod správy majetku obce medzi správcami sa uskutočňuje zmluvou o prevode správy. Zmluva o prevode správy musí mať písomnú formu a musí obsahovať okrem náležitostí ustanovených v § 43 až 51 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“) aj určenie predmetu prevodu, účel jeho využitia, deň prevodu a dohodnutú cenu, ak je prevod odplatný.

Zámena správy majetku obce medzi správcami sa uskutočňuje zmluvou o zámene správy. Zmluva o zámene správy musí mať písomnú formu a musí obsahovať okrem náležitostí ustanovených v § 43 až 51 Občianskeho zákonníka aj určenie predmetu zámeny, účel jeho využitia, deň zámeny a dohodnutú cenu, ak nie je zámena bezodplatná. Zmluvu o prevode správy musí podpísať oprávnený orgán.

Obce a ROPO vedú účtovníctvo v zmysle zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a na základe Opatrenia MF SR č. 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky, v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“).

V zmysle § 25 ods. 2 Postupov účtovania v účtovnej triede 0 – Dlhodobý majetok sa účtuje aj o dlhodobom majetku, ku ktorému má účtovná jednotka vlastnícke právo alebo právo správy (majetku obce). Z uvedeného vyplýva, že ROPO ako správcovia majetku obce o tomto majetku účtujú a rovnako tento majetok odpisujú.

Účtovanie prevodu správy majetku obce medzi správcami majetku

Obec môže svoj majetok zveriť do správy len organizácii, ktorú zriadila, t. j. svojej ROPO. Prevod správy majetku obce sa teda môže uskutočniť len medzi správcami majetku obce, t. j. medzi ROPO. Prevod správy majetku obce medzi správcami je právny úkon, ktorý musí byť vykonaný písomne.

♦ Príklad č. 1

Účtovanie prevodu správy majetku medzi správcami – majetok bol obstaraný z rozpočtu obce

Účtovanie v odovzdávajúcej organizácii

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

Suma v €

1.

Prevod správy majetku na základe písomného dokladu – zmluvy o prevode správy:

odúčtovanie obstarávacej ceny

odúčtovanie oprávok

odúčtovanie zostatkovej ceny

08x

355

02x

 

 

20 000

14 000

6 000

Účtovanie v preberajúcej organizácii

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

Suma v €

1.

Prevod správy majetku na základe písomného dokladu – zmluvy o prevode správy:

odúčtovanie obstarávacej ceny

odúčtovanie oprávok

odúčtovanie zostatkovej ceny

 

02x

 

 

 

08x

355

 

20 000

14 000

6 000

2.

Účtovné odpisy zvereného majetku

551

08x

300

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály