Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Povinnosti obcí na konci roka

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Blížiaci sa koniec roka prináša pre všetky účtovné jednotky (ÚJ) povinnosť zostavenia veľmi dôležitého dokumentu, a tým je účtovná závierka, ktorá je každoročne veľmi dôležitým a významných krokom, a ÚJ by jej mala venovať dostatok času a pozornosti.

Podľa § 17 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je účtovná závierka definovaná ako štruktúrovaná prezentácia skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva, poskytovaná osobám, ktoré tieto informácie využívajú.

Účtovná závierka v sústave podvojného účtovníctva okrem všeobecných náležitostí má tieto súčasti:

  • súvahu,
  • výkaz ziskov a strát,
  • poznámky.

Skôr ako vôbec ÚJ pristúpi k zostaveniu účtovnej závierky, musí vykonať určité činnosti a zaúčtovať niektoré účtovné prípady, ktoré sú typické pre záver účtovného obdobia a bez ktorých by účtovnú závierku nebolo možné zostaviť, sú to:

  • inventarizácia majetku a záväzkov a účtovanie inventarizačných rozdielov,
  • kontrola bilančnej kontinuity,
  • kontrola účtu 431 – Výsledok hospodárenia,
  • účtovanie účtovných prípadov bežného roka, ktoré musia byť zaúčtované pred zostavením účtovnej závierky (časové rozlíšenie nákladov a výnosov, kurzové rozdiely, nevyfakturované pohľadávky, nevyfakturované dodávky, účtovanie rezerv, opravných položiek, kontrola účtov obstarania materiálu a tovaru, ak ich ÚJ v priebehu roka používala).

Inventarizáciou ÚJ overuje, či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti. Povinnosť inventarizovať majetok a záväzky je ustanovená v § 6 ods. 3 zákona o účtovníctve.

Účtovníctvo ÚJ je len vtedy preukázateľné, ak všetky účtovné záznamy sú preukázateľné a ÚJ vykonala inventarizáciu. Zákonom č. 352/2013 Z. z., ktorým sa novelizoval zákon o účtovníctve, došlo k zmene lehoty na vykonávanie inventarizácie dlhodobého majetku a peňažných prostriedkov, a to nasledovne:

Predmet inventarizácie

Inventarizované obdobie
(platné do 31. 12. 2013)

Inventarizované obdobie
(platné od 1. 1. 2014)

Dlhodobý hmotný majetok

Raz za dve účtovné obdobia

Raz za štyri účtovné obdobia

Hotovosť

Štyri razy za účtovné obdobie

Raz za účtovné obdobie

Aj napriek podstatnej zmene pri dlhodobom hmotnom majetku odporúčam vykonávať inventarizáciu raz ročne, aspoň k 31. 12. bežného roka, nakoľko štyri roky je veľmi dlhé obdobie a vykonaním inventarizácie ku koncu účtovného obdobia ÚJ získava presný a úplný pohľad na stav majetku a záväzkov. Ostatné predmety inventarizácie – dlhodobý nehmotný majetok, dlhodobý finančný majetok, zásoby, krátkodobý finančný majetok, pohľadávky, záväzky a vlastné imanie ostalo zmenou zákona bez zmeny, a teda inventarizujú sa raz za účtovné obdobie.

! Upozornenie: Ak sa obec rozhodne inventarizovať dlhodobý hmotný majetok každoročne, inventarizovať ho takto budú aj rozpočtové a príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, samozrejme, ak to obec dá prostredníctvom príkazu na vykonanie inventarizácie svojim

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály