Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Použitie verejných prostriedkov na reprezentáciu a propagáciu

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Predmetom príspevku je téma poskytovania verejných prostriedkov prostredníctvom rozpočtu obce na účely reprezentácie a propagácie. V súlade s ust. § 34 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 523/2004 Z. z.“) subjekt verejnej správy môže vynakladať (použiť) verejné prostriedky na účely reprezentácie a propagácie. Príspevok bližšie definuje tie účely použitia rozpočtovaných prostriedkov, ktoré sú v praxi organizácií samosprávy a obcí najčastejšie. Aké výnimky z použitia verejných prostriedkov na reprezentáciu a propagáciu je možné v praxi odpozorovať? Čo všetko by mala obsahovať interná smernica? Ako sa klasifikujú jednotlivé výdavky na reprezentáciu a propagáciu? V príspevku sa snažím odpovedať na tieto položené otázky.

Na začiatok treba upozorniť, že pri používaní verejných prostriedkov na účely propagácie a reprezentácie obcou a rozpočtovými, či príspevkovými organizáciami sa tieto subjekty neriadia výnosom Ministerstva financií SR č. MF/11251/2004-42 z 8. decembra 2004, ktorým sa us­tanovujú podrobnosti o hospodárení rozpočtových ­organizácií a príspevkových organizácií a ktorým sa mení výnos Ministerstva financií MF SR z 25. februára 2004 č. 2252/2004-44 v z. n. p. [Poznámka autora: Rovnako ani jeho novelou – opatrením Ministerstva financií Slovenskej republiky z 11. augusta 2016 č. MF/017290/2016-421, zverejneným vo Finančnom spravodajcovi Ministerstva financií SR (Príspevok č. 24/2016)]. Predmetné opatrenie sa vzťahuje povinne len na štátne rozpočtové a príspevkové organizácie.

Použitie verejných prostriedkov

Výdavky na reprezentáciu a propagáciu môžu byť v praxi použité najmä:

  • v nevyhnutnom rozsahu, ak si to vyžadujú reprezentačné, pracovné a spoločenské, či osobité dôvody na pohostenie pri oficiálnych návštevách a
  • na ďalšie výdavky spojené s pobytom oficiálnych hostí,
  • na občerstvenie účastníkov pracovných porád, konferencií a iných pracovných stretnutí, či rokovaní,
  • na občerstvenie pri konaní kultúrnych obecných podujatí (prípadne obecných knižníc, škôl, zápisov detí do školy, uvítanie detí do života v obci).

Zároveň pripomínam, že verejné prostriedky možno použiť len v prípade, ak sú zahrnuté v rozpočte subjektu územnej samosprávy. V súvislosti s použitím verejných prostriedkov na účely reprezentácie a propagácie uvádzam, že organizácia nemusí mať v účinnosti internú smernicu, pričom, ale jej existencia je prínosná pre zadefinovanie finančných limitov použitia prostriedkov a určenia účelov použitia.

Propagácia má výraznú spätosť s reprezentáciou, a to najmä vo vzťahu k tretím osobám – t. j. mimo zakladateľskej a zriaďovateľskej pôsobnosti obce. Propagáciu subjektu územnej samosprávy možno zabezpečiť prostredníctvom médií, časopisov, súťaží, novín, porád a konferencií a podobne. Aj na tieto účely odporúčam vystavenie objednávky s priložením pozvánky na predmetnú akciu, či inú činnosť (oznámenie, zmluvné zabezpečenie a podobne).

Výnimky z používania verejných prostriedkov na reprezentáciu a propagáciu sú nasledovné:

  • rokovania obecného zastupiteľstva, komisií obecného zastupiteľstva a obecnej rady (Poznámka autora: Obce v praxi rozpočtujú bežné výdavky na chod orgánov obce prostredníctvom pro­gramového rozpočtu výdavkov s určením hlavnej kategórie ekonomickej klasifikácie rozpočtovej klasifikácie – 637026 Odmeny a príspevky.),
  • použitie prostriedkov pre svoju zriadenú rozpočtovú, príspevkovú alebo preddavkovú organizáciu či obecnú políciu,
  • vecné dary a darčeky, ktoré nemajú charakter propagácie a reprezentácie,
  • zľavy pre odberateľov,
  • výdavky na školenia, kurzy, semináre pre zamestnanc
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály