Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Posudzovanie nadspotreby PHL u subjektov verejnej správy

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Článok je príspevkom do diskusie k problematike spotreby PHL vzhľadom na to, že sú to v praxi frekventované transakcie. Subjekty verejnej správy, ktoré používajú pri svojej činnosti služobné motorové vozidlo, sa môžu v praxi stretnúť so vznikom tzv. „nadspotreby“. Ide o situáciu, keď spotreba PHL v hmotných jednotkách prevyšuje výpočet spotreby PHL podľa údajov uvedených v technickom preukaze alebo v iných dokladoch motorového vozidla. Ako postupovať pri riešení takejto situácie si vysvetlíme na konkrétnych príkladoch z praxe.

Otázka č. 1: Riešenie nadspotreby PHL u subjektov verejnej správy

Ako sa má riešiť zistená nadspotreba u služobných motorových vozidiel, ktorých držiteľom zapísaným v technickom preukaze alebo osvedčení o evidencii je subjekt verejnej správy? Môže sa uvedená nadspotreba zosobňovať zamestnancovi – vodičovi tohto vozidla?

Subjekty verejnej správy nie sú spravidla daňovníkmi dane z príjmov, a preto sa riadia predovšetkým predpismi upravujúcimi vedenie účtovnej dokumentácie.Pri vedení účtovnej dokumentácie sa postupuje podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a príslušných Postupov účtovania.

Ak je nákup pohonných látok zdokladovaný napr. dokladmi o nákupe alebo faktúrou od dodávateľa, spotrebu pohonných látok možno účtovať spôsobom „A“ alebo spôsobom „B“. Vzhľadom na to, že pohonné látky predstavujú spravidla neskladovateľný materiál a sú spotrebovávané okamžite pri nákupe, je problém účtovania prostredníctvom príjmu každého nákupu na sklad a následného výdaja do spotreby na základe výdajok (ak, tak je to len administratívne nie fyzicky, čo znamená, že nie je splnený § 7 zákona o účtovníctve − nezobrazuje verne skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva), t. j. účtovanie spôsobom „A“. V praxi sa viac používa spôsob „B“, t. j. účtovanie spotreby pohonných látok na základe dokladov o nákupe, pričom na konci účtovného obdobia je povinná fyzická inventúra pohonných látok nachádzajúcich sa v nádrži konkrétneho motorového vozidla, prípadne aj v bandaske. Zistený

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály