Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Posúdenie žiadosti o odklad platenia dane samosprávou

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Jednotlivé obce a mestá majú právne postavenie správcu dane, a teda majú v daňovom konaní aj rozhodovaciu právomoc. V súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou ustanovilo Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky (ďalej len „finančné riaditeľstvo“) jednotlivé skutočnosti, ktoré keď nastanú, umožňujú správcovi dane rozhodnúť o odklade platenia dane v konkrétnom prípade. Uvedené sa vzťahuje aj na správcov dane, ktorými sú obce a mestá.

Daňový subjekt však nemá na poskytnutie odkladu platby dane právny nárok, a to ani vtedy, keď nastanú právne predpoklady určené finančným riaditeľstvom a daňový subjekt si podá odôvodnenú žiadosť. O uvedenom svedčí aj to, že proti rozhodnutiu o povolení/nepovolení odkladu platenia dane obcou nemožno podať odvolanie. O žiadosti daňového subjektu o odklad dane vydá príslušná obec výlučne rozhodnutie.
Príklad č. 1:
Obec prijala žiadosť daňového subjektu o odklad platenia dane z nehnuteľností, ktorej správu vykonáva. O uvedenej žiadosti rozhodla tak, že vydala rozhodnutie, ktorým nepovolila odklad daňovej platby. Svoje rozhodnutie odôvodnila obec tak, že je ťažké zvážiť žiadosť o odklad platenia dane, nakoľko § 57 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") výslovne neustanovuje špecifické obsahové náležitosti žiadosti o odklad daňovej platby. Konala obec v súlade s platným právom?
Ustanovenie § 57 daňového poriadku výslovne neustanovuje obsahové náležitosti žiadosti o odklad dane, ale v § 57 ods. 2 ustanovuje, že správca dane môže povoliť odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach za podmienok, ktoré určí finančné riaditeľstvo a uverejní ich na svojom webovom sídle. Preto obce a mestá pri rozhodovaní o odklade platenia dane musia brať do úvahy uvedené podmienky finančného riaditeľstva.
Podľa podmienok finančného riaditeľstva žiadosť o povolenie odkladu platenia dane musí obsahovať:
-
kto žiadosť podáva - v tejto časti musí byť presné označenie daňového subjektu, žiadateľa, pričom označenie daňového subjektu musí vychádzať z oficiálnych a platných verejných dokladov, napríklad z občianskeho preukazu, živnostenského alebo obchodného registra,
-
v akej veci sa žiadosť podáva - v tejto časti musí byť presne uvedené, pri ktorej dani podáva daňový subjekt žiadosť, môže to byť napríklad presným uvedením platobného výmeru, ktorým sa vyrubila daň v danom prípade,
-
čo sa navrhuje žiadosťou - presne je potrebné určiť, že sa žiada o odklad dane, a konkretizovať podmienky tohto odkladu,
-
podpis osoby, ktorá žiadosť podáva,
-
presné uvedenie podmienky alebo podmienok pre odklad dane, teda z akých dôvodov daňový subjekt o odklad dane žiada,
-
doklady alebo dôkazné prostriedky, ktorými daňový subjekt preukazuje svoje tvrdenia uvedené v žiadosti - môže ísť o doklady alebo písomnosti.
Obec nemusí vyhovieť ­žiadosti o odklad platenia dane, ale by mala rešpektovať obsahové náležitosti žiadosti, ktoré sú konkretizované v podmienkach finančného riaditeľstva.
Príklad č. 2:
Obec prijala žiadosť o odklad platenia dane od daňového subjektu, pričom v nej daňový subjekt uviedol okamih, od ktorého žiada odklad dane, ktorý bol po splatnosti dane v danom prípade. Uvedené určenie času odkladu dane obec ako správca dane neakceptovala s tým, že určila iné časové údaje pre odklad dane v rozhodnutí. Konala obec v súlade s platným právom?
Podľa podmienok finančného riaditeľstva platí, že ak daňový subjekt v žiadosti o povolenie odkladu dane uvedie, že žiada povoliť odklad odo dňa nasledujúceho po dni splatnosti dane, správca dane môže povoliť odklad aj od iného dňa, než daňový subjekt žiada. Preto možno konštatovať, že obec konala v súlade s platným právom.
Príklad č. 3:
Obec, ktorá je správcom dane z ne­hnuteľností, prijala písomnú žiadosť o odklad platenia dane, ktorú jej adresoval advokát, ktorý je zástupcom daňového subjektu. Uvedená obec potom vyzvala advokáta, aby doručil žiadosť správne po formálnej stránke. Konala obec v súlade s platným právom?
Žiadosť o odklad platenia dane mô­že podať daňový subjekt správcovi dane:
-
písomne,
-
ústne do zápisnice,
-
elektronicky prostredníctvom elektronickej podateľne.
Podľa § 14 daňového poriadku ale zároveň pritom platí, že elektronicky doručovať žiadosť správcovi dane musia tieto subjekty:
a)
daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty alebo právnickou osobou zapísanou v obchodnom registri alebo fyzickou osobou - podnikateľom, registrovanou pre daň z príjmov,
b)
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály