Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postúpenie odvolania obcou

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Odvolanie, ktoré je procesným úkonom daňového subjektu v daňovom konaní, sa adresuje tomu správcovi dane, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal. V prípade, že ide o miestne dane, napríklad daň z nehnuteľností, tak sa odvolanie doručuje príslušnej obci. Pokiaľ podané odvolanie spĺňa formálne a aj obsahové náležitosti ustanovené právnym poriadkom, tak v tom prípade je obec povinná postúpiť ho Finančnému riaditeľstvu Slovenskej republiky. Tomuto odvolaciemu orgánu pritom predkladá aj predkladaciu správu. Predmetom tohto článku sú príklady zamerané na postup obce v súvislosti s postúpením podaného odvolania daňového subjektu odvolaciemu orgánu.

Predkladacia správa obce
Pokiaľ odvolanie daňového subjektu spĺňa všetky obsahové náležitosti, tak musí byť obcou, ktorej bolo doručené, postúpené do 30 dní odo dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie odvolania alebo odo dňa doručenia doplneného odvolania na výzvu obce spolu s výsledkami doplneného daňového konania, s úplným spisovým materiálom a s predkladacou správou odvolaciemu orgánu, ktorým je Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky (ďalej len "finančné riaditeľstvo"). Finančnému riaditeľstvu sa predkladá predkladacia správa, ktorú vyhotoví obec, ktorej bolo odvolanie doručené.
Príklad č. 1:
Obci, ktorá je správcom dane z nehnuteľností, bolo doručené odvolanie daňového subjektu. V súvislosti s podaným odvolaním obec považovala za potrebné niektoré skutočnosti v ňom uvedené ­overiť, a preto vykonala doplňujúce dokazovanie. S uvedeným postupom obce daňový subjekt, ktorý podal odvolanie, nesúhlasil s tým, že dôkazné konanie má byť súčasťou odvolacieho konania pred odvolacím orgánom. Konala príslušná obec v súlade s platným právom?
Podľa § 73 ods. 3 písm. a) zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") predkladacia správa správcu dane, teda aj obce obsahuje aj zhrnutie výsledkov doplneného daňového konania, ktoré prebehlo. Daňový subjekt totiž musí vo svojom odvolaní podľa § 72 ods. 4 písm. d) daňového poriadku uviesť jednotlivé dôkazy, ktoré preukazujú odôvodnenosť podaného odvolania. Pokiaľ má obec, ktorá je prvostupňovým správcom dane, posúdiť, či nerozhodne o podanom odvolaní v rámci autoremedúry, musí preskúmať aj opodstatnenosť a právnu relevantnosť predložených dôkazov, a preto môže vykonať aj samostatné dokazovanie, čo je ustanovené aj v § 73 ods. 3 písm. a) daňového poriadku.
______________________________
Upozornenie:
Rovnako aj v doplnenom dôkaznom konaní platí extenzívny právny náhľad na pojem "dôkaz" v daňovom procese. Podľa § 24 ods. 4 daňového poriadku platí, že za dôkaz možno použiť všetko, čo môže prispieť k zisteniu a objasneniu skutočností rozhodujúcich pre správne určenie dane a čo nie je získané v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Ide najmä o rôzne podania daňových subjektov, svedecké výpovede, znalecké posudky, verejné listiny, protokoly o daňových kontrolách, zápisnice o miestnom zisťovaní a obhliadke, povinné záznamy a evidencie vedené daňovými subjektmi a doklady k nim.
______________________________
Uvedený výpočet dôkazov v daňovom poriadkuje len demonštratívny a je úplne na uvážení správcu dane, či dôkazný prostriedok vykoná. V daňovom poriadkusú ustanovené špecifické dôkazné prostriedky, ktorými sú výpoveď svedka a znalecké dokazovanie, ktoré sú konkretizované aj osobitnou právnou úpravou. Napríklad v prípade svedeckej výpovede v daňovom konaní je potrebné podporne použiť aj zákon č. 301/2005 Z.z. Trestný poriadok v z. n. p., hlavne tú jeho časť, ktorá umožňuje odoprieť svedeckú výpoveď, pokiaľ by tým svedok spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo blízkym osobám. Preto pokiaľ si napríklad chce obec, ktorá je správcom dane z nehnuteľností, overiť tvrdenia daňového subjektu v podanom odvolaní, napríklad či je vlastníkom určitej nehnuteľnosti, môže si tieto skutočnosti overiť aj zadovážením iných dôkazov, napríklad z katastra nehnuteľností, ktorý správu nehnuteľností vykonáva. 
Pokiaľ v podanom odvolaní daňový subjekt poskytol nedostatočné dôkazné prostriedky na preukázanie jeho tvrdení, vyzve ho správca dane na poskytnutie ďalších potrebných dôkazných prostriedkov a určí mu na to primeranú lehotu. Jednotlivé dôkazné prostriedky, ktoré boli obci poskytnuté daňovým subjektom alebo ktoré si obec sama nadobudla v doplnenom dôkaznom konaní po podaní odvolania, zhrnie vo svojej predkladacej správe a predloží s poukazom odvolaciemu orgánu v priloženom spisovom materiáli. Pritom je potrebné, aby v predkladacej správe obec logicky odôvodnila, prečo pristúpila k zabezpečeniu určitého dôkazu, čo ním chcela objasniť. Preto by v tejto časti mala byť predkladacia správa akýmsi odôvodnením a súhrnom už vykonaného dôkazného konania, ktoré prebehlo.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály