Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Neumožnenie výkonu práce po ukončení práceneschopnosti

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Zamestnankyňa (účtovníčka RO obce s právnou subjektivitou) bola 9 týždňov práceneschopná (ďalej len PN“). Riadne uvedenú skutočnosť oznámila zamestnávateľovi, odovzdala agendu. Zamestnávateľ mal problém zabezpečiť zastupovanie. Zriaďovateľ poslal do organizácie kontrolu (audítorka, účtovníčka obce). Účtovníčka RO bola prítomná a poskytla potrebné informácie počas povolených vychádzok PN (2 hod.). Zamestnankyňa nastúpila do práce po ukončení PN. Zamestnávateľ jej nariadil čerpať dovolenku 1,5 týždňa. Z organizácie bolo odnesené celé účtovníctvo (DF, ID, pokl., VBU,...), rozpočty, výkazy od 1/2018 zastupujúcej účtovníčke (účtovníčka inej obce). Zastupujúca účtovníčka nepostupuje v účtovníctve od obdobia začatia PN účtovníčky školy, ale vytvorila v programe novú organizáciu a účtovníctvo vedie od 1/2018. Účtovníčka RO požiadala vedenie školy o opätovné plnohodnotné pridelenie práce v súlade s jej pracovným zaradením a pracovnou náplňou, nakoľko si nie je vedomá žiadneho závažného porušenia pracovnej náplne ani pracovného poriadku. Pracovný poriadok zamestnávateľ nemá prístupný zamestnancom. Zamestnávateľ sa odvoláva, že čaká na správu audítora. Je postup zamestnávateľa správny? Môže bezdôvodne zamestnancovi neumožňovať výkon práce? Môže byť z organizácie premiestnené celé účtovníctvo bez prítomnosti účtovníčky, bez zápisov o odovzdaní a prevzatí dokladov? Je možné, aby riaditeľ školy sám uhrádzal faktúry? Môže riaditeľ školy viesť pokladňu (VPD, PPD), môže nakladať s ceninami (SL)?

Predovšetkým je nutné uviesť, že v zmysle § 84 ods. 3 a 4 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) je pracovný poriadok, ak je vydaný, záväzný pre zamestnávateľa a pre všetkých jeho zamestnancov. Pracovný poriadok musí byť každému zamestnancovi prístupný. Pokiaľ pracovný poriadok nie je zamestnancom sprístupnený, zamestnávateľ porušuje ustanovenia Zákonníka práce.

Podľa § 142 Zákonníka práce, ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prekážky na strane zamestnávateľa, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku, a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály