Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Návratná finančná výpomoc pre obce

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Legislatívne je prijímanie úverov a pôžičiek vo verejnej správe upravené v zákone č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. "523/2004 Z.z.").

Podľa § 19 ods. 12 zákona č. 523/2004 Z.z. subjekt verejnej správy môže prijať návratnú finančnú výpomoc od iného subjektu verejnej správy, ak sa táto návratná finančná výpomoc použije na úhradu výdavkov spojených s realizáciou spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie. Subjekt verejnej správy môže prijímať návratnú finančnú výpomoc zo štátnych finančných aktív, ak na účely, na ktoré sa návratná finančná výpomoc poskytne, prevzala vláda úver; na iné účely môže subjekt verejnej správy prijať návratnú finančnú výpomoc len po predchádzajúcom súhlase vlády.
Pandémia spôsobená ­ochorením COVID-19 veľmi negatívne ovplyvnila a stále ovplyvňuje finančnú situáciu subjektov územnej samosprávy. Ide predovšetkým o zníženie príjmov a zvýšenie výdavkov spojených s odstraňovaním dôsledkov pandémie, pričom zníženie príjmov je zapríčinené najmä výpadkom dane z príjmov fyzických osôb.
Ministerstvo financií Slovenskej republiky (ďalej len "MF SR") a vláda Slovenskej republiky (ďalej len "vláda") ponúklo samosprávam na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020 bezúročné návratné finančné výpomoci.
Podľa informácie MF SR sa návratná finančná výpomoc poskytne na základe žiadosti obce alebo vyššieho územného celku maximálne do výšky výpadku dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020 za splnenia podmienok, ktoré zverejnilo MF SR na svojom webovom sídle.
Zo zverejnených podmienok treba upozorniť, že návratná finančná výpomoc sa poskytne maximálne do výšky výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020 podľa prognózy MF SR z júna 2020; výšku výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020 MF SR zverejnilo pre každý subjekt územnej samosprávy.
Návratná finančná výpomoc je prísne účelová, poskytuje sa na výkon samosprávnych pôsobností obce a prijaté peňažné prostriedky možno použiť na kompenzáciu výdavkov obce vyčerpaných v priebehu roka 2020, avšak nemožno ich použiť na úhradu záväzkov po lehote splatnosti.
Subjekt územnej samosprávy musí žiadosť o poskytnutie bezúročnej návratnej finančnej výpomoci predložiť v termíne do 31. októbra 2020 a poskytnuté peňažné prostriedky môže použiť do 31. decembra 2020.
Doba splácania je rozložená do štyroch rokov; prvá splátka sa zrealizuje v roku 2024 a posledná splátka v roku 2027.
Pre prijatie návratnej finančnej výpomoci ako návratného zdroja financovania platí osobitná právna úprava, ktorou je pre subjekty územnej samosprávy
zákon č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov
v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 583/2004 Z.z."). V § 17 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z.z. sú zadefinované podmienky prijatia návratných zdrojov financovania.
Pre prijatie návratnej finančnej výpomoci musí byť splnená podmienka podľa § 17 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z.z. v spojitosti s § 17 ods. 9 zákona č. 583/2004 Z.z., podľa ktorých:
1.
obec a vyšší územný celok môžu na plnenie svojich úloh prijať návratné zdroje financovania, len ak:
a)
celková suma dlhu obce neprekročí 60 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka,
b)
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály